Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lepszy Multi Select
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
Niktoś
Witam -zaznaczanie w select z opcją Multi polega na przeciąganiu myszą lub pojedynczym wyborem opcji poprzez kliknięcie myszy z przyciśniętym ctrl+shift.
Czy da rady zrobić aby wybierać kolejne opcje nie używając ctrl i shift"a??
Jedyne co mi przychodzi na myśl to js/jq i eventy onmouse i symulowanie przyciśnięcie tych klawiszy.
Może idzie to zrobić w inny sposób?
by_ikar
Generalnie wszędzie musisz klikać z użyciem ctrl, żeby mniej kombinować to ja na twoim miejscu wolałbym ładnie jakoś ostylować zwykłe chekboxy. Tutaj masz jakąś wtyczkę wraz z kilkoma przykładami: http://dl.dropbox.com/u/8316573/index.html
Niktoś
Ech taka stylizacja to nie problem,można ją samemu łatwo napisać to zmienienie zwykłego backgrounda na zaznaczonej opcji.
Nie o to mi chodziło -lecz co zrobić by zwykły użytkownik nie musiał zaznaczać kolejnych opcji przyciskając ctrl,lecz robić to tylko przyciśnięciem myszy.
Pawel_W
postaw się w sytuacji zwykłego użytkownika - oni są przyzwyczajeni do takich zachowań jak na innych stronach tj. z użyciem ctrl - po co to zmieniać, skoro nikt z przyzwyczajenia nie będzie z tego korzystał? wink.gif
Niktoś
Właśnie boje ,się ,że użytkownik nie będzie wiedział ,że wciskając ctrl może zaznaczać sobie różne opcje-mogę zawsze tooltipsa o tym dać.Ale czy nie wygodniej by było zaznaczać i odznaczać opcje tylko myszą niż dodatkowo przytrzymywać klawisz ctrl?
Pawel_W
a jak w takim wypadku odznaczyć pojedynczą opcję? za dużo kombinowania, wg mnie to nie przejdzie smile.gif
mokry
Ciekawy problem, ale wpadłem na pewne rozwiązanie, które być może Ci się przyda... Wymaga jQuery, ale myślę, że to nie problem dla Ciebie:

Zobacz tutaj: http://jsfiddle.net/CfpXV/

Od razu zrobiłem sprawdzenie i automatyczne nadanie CSS dla domyślnie zaznaczonych checkbox'ów.
Niktoś
Naprawdę ciekawy pomysł,pozwoliłem sobie go rozszerzyć, teraz ma wrażenie listboxa.
Muszę go u siebie zastosować ,dla innych:
http://jsfiddle.net/CfpXV/6/

Różni się tylko tym od listboxa ,że nie można zaznaczyć przez przeciągnięcie ,ale myślę ,że znalazłby się ktoś kto i z tym by sobie poradziłsmile.gif.

Tymczasem takie coś mi wystarcza.

Wielkie Dzięki.
by_ikar
Aż muszę sam siebie zacytować:

Cytat(by_ikar @ 14.11.2011, 18:24:15 ) *
Generalnie wszędzie musisz klikać z użyciem ctrl, żeby mniej kombinować to ja na twoim miejscu wolałbym ładnie jakoś ostylować zwykłe chekboxy. Tutaj masz jakąś wtyczkę wraz z kilkoma przykładami: http://dl.dropbox.com/u/8316573/index.html

Nie wiem czy wtedy mnie dobrze zrozumiałeś, ale chyba najwyraźniej nie za bardzo dobrze wink.gif zaznaczenie myszką poprzez przeciągnięcie (podobnie jak na pulpicie systemu) jest możliwe, gdzieś nawet to widziałem, ale IMO jest bezsensu, bo również musi użytkownik o tym wiedzieć, tak samo jak musi wiedzieć o przyciśnięciu ctrl.
Niktoś
Faktycznie ,byłeś pierwszy z pomysłem ostylowania checkboxów:)-Plusik poleciał.Jednak ,nie wiedziałem jak się odnieść do twojego przykładu, który nijak był związany z checkboxami.
Myślę ,że do tego przykładu w ostatnim moim poście ,jak dodatkowy atut przydałoby się zaznaczenie przez przeciągnięcie,taki dodatkowy bajer-użytkownik nie musiałby klikać na kolejne chceckboxy, tylko kliknąłby raz i przeciągnął.
To tylko dodatkowy bajer, jak nie będę miał nic więcej do roboty to nad nim popracuje:)
by_ikar
Cytat(Niktoś @ 19.11.2011, 18:40:35 ) *
Faktycznie ,byłeś pierwszy z pomysłem ostylowania checkboxów:)-Plusik poleciał.Jednak ,nie wiedziałem jak się odnieść do twojego przykładu, który nijak był związany z checkboxami.
Myślę ,że do tego przykładu w ostatnim moim poście ,jak dodatkowy atut przydałoby się zaznaczenie przez przeciągnięcie,taki dodatkowy bajer-użytkownik nie musiałby klikać na kolejne chceckboxy, tylko kliknąłby raz i przeciągnął.
To tylko dodatkowy bajer, jak nie będę miał nic więcej do roboty to nad nim popracuje:)

Tutaj nie chodzi o jakieś plusu, bo średnio na nie zaracam uwagę, tylko na to że już dawno mogłeś to rozwiązać wink.gif akurat zrobienie tego jest proste, tyle że ty stwierdziłeś że takiego czegoś nie chcesz, to nawet nie kontynuowałem. To takie przypomnienie żebyś pytał jak masz jakieś wątpliwości.

Odnośnie tego bajeru - serio odpuść sobie. Osobiście wiem z doświadczenia że koło 80% nawet nie będzie się domyślać że jest taka możliwość. Może to i wygląda bajerancko, ale to będzie zbędna funkcjonalność. Po co tracić czas wink.gif
Niktoś
Nie chciałem ,bo myślałem ,że zmiana z select na checkbox będzie trudna do zrealizowania,ale przebiegła bezboleśnie:)
Bajer i tak zrobię ,ale w ostatniej kolejności:)

Dzięki Wszystkim za wypowiedzi.Temat można zamknąć guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.