Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [js] Inteligenta textarea
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
yarek12
Witam,
Piszę mały edytor w html5 i myślałem nad inteligentym kursorem w textarea, najpierw przedstawię o co mi chodzi.

Przykład:
lorem impus
lorem impsum| <-- Kiedy kursor znajduję się na końcu tej lini
| <- Po naciśnięciu enter, niech przeskoczy normalnie do następnej lini, ale nie na początek, ale na odstęp jaki był początek lini w poprzedniej lini.

Mam nadzieję, że prosto to wytłumaczyłem.
Mógłbym po wciśnięciu entera dopisać parę białych spacji do następnej lini, jednak jak zliczyć ile było odstępu w poprzedniej lini, może jakieś inne pomysły.
krowal
Mniej więcej:
1. Wykrywasz co zostało wciśnięte przy zdarzeniu keypress, jeśli enter to:
2. (zanim kursor przeskoczy niżej) Sprawdzasz pozycję kursora -> http://blog.vishalon.net/index.php/javascr...on-in-textarea/
3. Szukasz (string.search() lub string.indexOf()) poprzedniego końca wiersza i obliczasz ilość znaków między kursorem a początkiem linii.
4. Przesuwasz kursor o x znaków od początku kolejnej linii

Po drodze sprawdzasz różne rzeczy, czy np nie chcesz przejść kursorem dalej niż koniec następnej linii i inne tego typu pierdoły zależne od twoich założeń.
yarek12
Dzięki, bardzo przydatna odpowiedz!

Jakby wszyscy na tym forum umieli tak konkretnie tłumaczyć było ono całkiem niezłym źródłem informacji!

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.