Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Łatwy framework
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mefiuu
Witam. Ostatnio zacząłem się wgłębiać w tematykę frameworków. Wiem, temat o tym był już niejednokrotnie, jednak to były raczej ogólne rozmowy, bądź rozmowy o konkretnych frameworkach. Ostatnio dostałem zlecenie na napisanie aplikacji w wybranym frameworku. Wybór padł na Kohana. Jednakże na którymś forum (nie pamiętam czy tym czy właśnie Kohana) jeden użytkownik miał kilka pytań i otrzymał odpowiedź (bodajże od phpion ale nie jestem pewien smile.gif ), że nie warto aby się od razu zagłębiał w takie frameworki, tylko lepiej poznać jakiś mniejszy, jak to działa i w ogóle. Poczytałem nieco o tinyMVC, ale mam problemy z jego skonfigurowaniem. Chodzi mi o to, czy znacie jakieś MALUTKIE, proste frameworki do PHP? Nie chcę się właśnie pakować od razu w Zenda, Symfony,k cakePHP czy coś podobnego bo czuję że utonę smile.gif

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
wujek2009
Co jak co, ale Kohana jest łatwym frameworkiem - nawet z kulejącą dokumentacją jesteś w stanie napisać np. bloga.
Mefiuu
całkiem możliwe, ale czy będzie Kohana odpowiednia dla osoby która z frameworkiem nie miała nigdy styczności? Podstawy OOP mam, pisałem nawet prooooosty system w OOP i kilka innych skryptów ale nie wiem czy taka wiedza będzie odpowiednia dla Kohanej. Nie chcę jak to ktoś napisał "Kopiować kodów z dokumentacji, zmieniać na ślepo i jak zadziała to okej a jak nie to frustracja" smile.gif
melkorm
Tak na prawdę przez to że `coś` nie działa najlepiej nauczyć się danego FW, tyczy się to każdego FW wtedy masz możliwość prześledzenia co dokładnie dany FW odpala, kiedy i po co - wtedy masz możliwość zrozumienia całej architektury i działania danego narzędzia, fakt potrzeba na to poświęcić trochę czasu w zależności od stopnia skomplikowania danego FW.
Kohana akurat należy do tych prostszych FW i raczej korzystanie z niej nie sprawia wielu problemów.
Mefiuu
hmmm.. skoro tak twierdzicie to pewnie wezmę się za tą Kohaną, poczytam jakieś tutoriale do v3, dokumentację, coś mi może zaświta wink.gif

Dzięki za zainteresowanie tematem, pozdrawiam serdecznie
CuteOne
Jeżeli posiadasz podstawową wiedzę na temat OOP to praktycznie każdy framework będzie dla Ciebie łatwy do ogarnięcia smile.gif bo IMHO każdy składa się z tych samych elementów. Ze swojej strony poleciłbym Zenda - nie narzuca stylu pisania(dla niektórych to zło smile.gif), masa poradników na necie i duży support na różnych forach.

ps. sam uczyłem się stąd http://www.youtube.com/user/integral30#p/u/63/UiG2bCmZt-I
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.