Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][Zend]Konfiguracja sciezek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-TTr-
Witam

Postanowilem sie pobawic Zendem.
Jak juz udalo mi sie przebrnac przez instalacje i skonfigurowac dla niego adres http://quickstart.zend.localhost/, to napotkalem na swojej drodze nastepujacy problem:
  1. Warning: require_once(Zend/Application.php) [function.require-once]: failed to open stream: No such file or directory in /home/ttr/public_html/zend/quickstart/public/index.php on line 18

linijka 18 z pliku public/index.php
  1. require_once 'Zend/Application.php';

Nic dziwnego wiec, ze skrypt nie potrafi wczytac tego pliku, skoto go tam nie ma i raczej nie powinno byc

Co moge zrobic w tej sytuacji? Poza recznym przekierowaniem na odpowiedni plik - zakladam, ze ten problem nie powinien wystapic, bo bez sensu byloby konfigurowanie tego w kazdym nowym projekcie w zendzie.
Moze ktos kto posiada wieksze doswiadczenie bedzie wiedzial jak rozwiazac ten problem.

Z gory dzieki za odp.
Pozdrawiam
mortus
Upewnij się, czy w pliku index.php aktualizujesz include_path (gdzieś na początku powinna się znaleźć funkcja set_include_path()). Upewnij się również, czy biblioteki ZF znajdują się w katalogu, który wskazuje parametr powyższej funkcji.

Tak na dobrą sprawę nie powinieneś niczego konfigurować (poza wirtualnym hostem), a jedynie skopiować biblioteki ZF do katalogu library w katalogu głównym projektu. No chyba, że nie użyłeś konsolowego polecenia do tworzenia projektu zf create project. Twórcy ZF zachęcają do kopiowania bibliotek frameworka do katalogu library każdego projektu. Jeśli chcesz to skonfigurować inaczej, to jak najbardziej możesz, ale zrób to dobrze.
-TTr-
Glupi jestem - przeoczylem w tutku info o skopiowaniu plikow do library i zalozylem, ze nie bede musial niczego robic poza "zf create project".
Teraz juz wszystko dziala.

Dzieki wielkie za pomoc.
Gość
Mam jeszcze jeden problem - idac wedlug tutka wklapalem do konsoli cos takiego:
  1. zf configure db-adapter ‘adapter=PDO_SQLITE&dbname=APPLICATION_PATH “/../data/db/guestbook.db”‘ production

i znow nie moze czegos znalezc:
  1. $ zf configure db-adapter ‘adapter=PDO_SQLITE&dbname=APPLICATION_PATH “/../data/db/guestbook.db”‘ production
  2. [1] 11409
  3. bash: “/../data/db/guestbook.db”‘: No such file or directory

Powinienem skopiowac ten folder? /data/
Czy skad on ma byc?
Prph
Podałeś, że plik SQLLite znajduje się w application/../data/. Musiusz go zatem utworzyć + nadać prawa do zapisu dla data/. Czyli struktura katalogu głównego z kodem będzie taka:

/application/
/data/
/library/
/public/
Gość
Zrobilem tak jak napisales. - data/db/guestbook.db i chmod 0777 data -R

dalej mam:
  1. bash: “/../data/db/guestbook.db”‘: No such file or directory

wyglada troche tak jakby APPLICATION_PATH nie byl uwzgledniany
z tym, ze w application.ini APPLICATION_PATH juz wystepuje i nie bylo problemow
-donvito7-
A mozesz napisac co przeoczylse w tym TUTKU?questionmark.gif bo mam taki sam problem i bylo by milo jak bys wyjasnil zamiast pisac COS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.