Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Składanie tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
we_funk
Witam

Raczkuję w temacie PHP, ale wcześniej pisałem programy w C i trochę C++, więc jestem w przedszkolu PHP, ale wizję mam już szkolną.
Mianowicie moje pytanie do forumowiczów i opiekunów brzmi następująco:

Czy jest możliwe składanie tekstu przez PHP?

Krótki opis tego co mam na myśli:
Chce napisać instrukcję obsługi do pewnego urządzenia, które dalej będę nazywał złożeniem.
To złożenie składa się z wielu części. Złożenie to występuję w wielu konfiguracjach częściowych.
Konfiguracja tych części jest dowolna, w zależności od zastosowania.
Do każdej części mam przypisany opisowy tekst czyli cześć #xx == Tekst #xx.
Dodatkowo części mają swoje rysunki, które też chciałbym (opcjonalnie) zamieszczać.
Całościowa instrukcja będzie składową tekstów i rysunków opisujących części tego złożenia.
Urządzenia te mają swoje specyficzne nazwy i wartości wymiarów, które w instrukcji często się pojawiają.
PHP obsługuję zmienne do, których przypiszę te nazwy i wymiary.
Teksty opisujące części chciałbym umieścić w bazie danych - chyba w MySQL, ale to jeszcze przede mną.
Na razie teksty mogą być pobierane z plików tekstowych umieszczonych na serwerze.
Wynikiem końcowym chce aby był HTML ze wszystkimi swoimi możliwościami stylów, który mam nadzieję za pomocą DOMPDF przerobię na PDF.

Na razie nie pytam i nie proszę o szczegóły jak to zrobić, pytam doświadczonych czy jest to możliwe, czy coś takiego jawi się Wam przed oczami?
Czy podążać tą drogą, drogą PHP i MySQL ?

Pozdrawiam

Ilware
Zrobienie takiego czegoś jest możliwe , i powieidzał bym że nawet całkiem proste. Zależnie na jakim serwerze będziesz chciał to odpalić, bo nie wszędzie zadzaiła , ale zainteresuje się WKHTMLTOPDF który zamina czysty html na pdfa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.