Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyciąganie id
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Pcbecaw
Jak to sprawdzić? Piszę sobie formularz zmiany hasła w php i zastanawiam się, jak wyciągnąć ID danego użytkownika. Robię sesje itd., ogólnie - jest zalogowany.

1. $has = mysql_query("SELECT * FROM test WHERE haslo='$haslo'");

takie coś porównuje mi hasło (pomijam dolne linijki spełniające), a chciałbym sprawdzać to hasło w połączeniu z id zalogowanego użytkownika, coś w stylu:

1. $has = mysql_query("SELECT * FROM test WHERE haslo='$haslo' AND id='CO TU WPISAĆ?'");

jak to zrobić?
GoOx
  1. $has = mysql_query("SELECT uzytkownik , id FROM test WHERE haslo='$haslo' ");
  2. $spr = mysql_fetch_row($has);

nazwa użytkownika to jest $spr[0] a id jego to $spr[1]
Pcbecaw
Czyli dostosowując do kodu, który podałeś, to będzie tak?:
  1. $has = mysql_query("SELECT uzytkownik , id FROM test WHERE haslo='$haslo' AND id='$spr[1]' ");
  2. $spr = mysql_fetch_row($has);
GoOx
Nie będzie dokładnie tak jak napisałem. Tam nic nie trzeba dodatkowo porównywać. Ponieważ jak 1 dana się zgadza z 2 to po co sprawdzać kolejne jeśli będą prawidłowe i tak ?
Pcbecaw
Żeby ktoś przypadkiem nie zmienił hasła komuś innemu? nie wiem w sumie do końca jak to działa.

1. <?php
  2. include("config.php");
  3. if(isset($_POST['zapisz']))
  4. {
  5.  
  6.  
  7. if (empty($_POST['stare']) || empty($_POST['nowe1']) || empty($_POST['nowe2']))
  8. {
  9. echo 'Nie wypełniono wszystkich pól formularza.';
  10. } else {
  11.  
  12.  
  13.  
  14. $haslo = md5(sha1($_POST['stare']));
  15. $nowe1 = md5(sha1($_POST['nowe1']));
  16. $nowe2 = md5(sha1($_POST['nowe2']));
  17.  
  18. $has = mysql_query("SELECT * FROM test WHERE haslo='$haslo'");
  19. $has1 = mysql_num_rows($has);
  20.  
  21. if($has1 === 0)
  22. {
  23. echo 'podane hasła nie pasują!';
  24. }else{
  25. if($nowe1 != $nowe2)
  26. {
  27. echo'wpisane nowe hasła są nie takie same';
  28. }else{
  29.  
  30.  
  31.  
  32.  
  33. $zapytanie1 = 'UPDATE `test` SET `haslo`= "'.$nowe2.'" WHERE `id`="'.$has1[0].'"';
  34. $idzapytania1 = mysql_query($zapytanie1) or die(mysql_error());
  35. $wiadomosc .= "hasło zostało zmienione<br>";
  36.  
  37.  
  38. echo $wiadomosc;
  39.  
  40. }}}}
  41.  
  42. ?>

Takie coś zrobiłem, nie wyskakują błedy, ale haseł nie zmienia. Dlaczego?
id jest pierwszym polem w mojej bazie, więc [0] tutaj jest chyba dobrze. Dlaczego nie wprowadza zmian do rekordu?

Namierzyłem błąd - '.$has1[0].'
Gdy wpiszę tam cyfrę - zmienia hasło. Co zrobić, by wybierać odpowiednie ID funkcją?

nieaktualne
zdemotywowany
Cytat(GoOx @ 23.01.2012, 15:30:49 ) *
Nie będzie dokładnie tak jak napisałem. Tam nic nie trzeba dodatkowo porównywać. Ponieważ jak 1 dana się zgadza z 2 to po co sprawdzać kolejne jeśli będą prawidłowe i tak ?

A gdy dwóch użytkowników będzie miało takie samo hasło?
Pcbecaw
Dlatego na górze jest tylko sprawdzenie, czy takie hasło jest w bazie, a dopiero na dole jest edycja tego hasła TYLKO WTEDY, gdy pokrywa się ono z ID zalogowanego użytkownika.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.