Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pytanie eregi ....
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
coldsoul
Witam...
Nie jestem specjalistą w temacie PHP. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak zamienić kod PHP, by komunikat:

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/coldsou1/public_html/upload/index.php on line 185

nie pojawiał się na stronie?

Skopiowałem fragment kodu od lini 180:

1. ?>
  2. </td>
  3. </tr>
  4. </table>
  5. <?php
  6. if (!eregi("777",decoct(fileperms($dir_store))))
  7. {
  8. echo"<br><br><b><h4><font color=\"FF0000\">BŁĄD: nie można uzyskać dostępu do katalogu \"$dir_store\" , należy ustawić CHMOD na 0777 (xrw-xrw-xrw)!</h4></font></b><br>t<a href=\"$_SERVER[PHP_SELF]\">refresh</a>";
  9. }
  10. else
  11. {
  12. if (!$_FILES[fileupload])
  13. {
  14. ?>
strife
Przenoszę na Przedszkole.

Możesz ukryć pokazywanie się tego typu błędów, edytując php.ini. Jednak pamiętaj, że tego typu błąd oznacza pozbycie się danej funkcji/konstrukcji z języka w późniejszym czasie, więc nie należy tego ignorować. Lepiej zastosuj funkcję nowszą np. preg_match.

Kod
error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED

Na przyszłość kod źródłowy umieszczaj w odpowiednich do tego stworzonych tagach.
coldsoul
Gdzie powinienem to wkleić?
strife
Cytat(coldsoul @ 8.02.2012, 10:31:33 ) *
Gdzie powinienem to wkleić?

Cytat(strife @ 8.02.2012, 10:27:09 ) *
Przenoszę na Przedszkole.

Możesz ukryć pokazywanie się tego typu błędów, edytując php.ini. Jednak pamiętaj, że tego typu błąd oznacza pozbycie się danej funkcji/konstrukcji z języka w późniejszym czasie, więc nie należy tego ignorować. Lepiej zastosuj funkcję nowszą np. preg_match.

Kod
error_reporting = E_ALL & ~E_DEPRECATED

Na przyszłość kod źródłowy umieszczaj w odpowiednich do tego stworzonych tagach.

Przecież Ci napisałem wyraźnie (masz teraz pogrubione).

Możesz jeszcze to zrobić korzystając z error_reporting w samym kodzie. Dobre rozwiązanie jak Twoja aplikacja jest specyficzna i wymaga określonej konfiguracji. Zmieniając w php.ini ustawiasz domyślne ustawienie dla wszystkich skryptów.
coldsoul
Ja nie posiadam pliku php.ini :/
Mam 2 pliki index.php oraz error_log
strife
Cytat(coldsoul @ 8.02.2012, 10:41:44 ) *
Ja nie posiadam pliku php.ini :/
Mam 2 pliki index.php oraz error_log

Cytat(strife @ 8.02.2012, 10:34:54 ) *
Przecież Ci napisałem wyraźnie (masz teraz pogrubione).

Możesz jeszcze to zrobić korzystając z error_reporting w samym kodzie. Dobre rozwiązanie jak Twoja aplikacja jest specyficzna i wymaga określonej konfiguracji. Zmieniając w php.ini ustawiasz domyślne ustawienie dla wszystkich skryptów.

Teraz czytelniej?!
by_ikar
wymień tą linijkę:

1. if (!eregi("777",decoct(fileperms($dir_store))))

na taką linijkę:

1. if(!is_writable($dir_store))

A czemu ktoś to rozwiązał za pomocą eregi, kiedy is_writable dostępne jest od 4 wersji php - nie mam pojęcie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.