Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Gubienie się w pętlach i tablicach
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mentoos
Kiedy piszę kod w dowolnym języku programowania, obojętne czy jest to PHP czy C++, kiedy chcę napisać program wykorzystujący kilka zmiennych użytych np. w indeksie tablicy jak np. takiego rodzaju
Kod
$tablica[$n+1]
oraz pętle ze zmiennymi iteracyjnymi, których używam w indeksach tablic, strasznie się przy tym gubię.
Nie potrafię wykorzystać w odpowiedni sposób tablic i pętli do rozwiązania konkretnych problemów, które wymagają użycia takiego rodzaju kodu.
Ponadto, trudno mi analizować kod takiego rodzaju.

Jakiego rodzaju programy można pisać, aby nauczyć pisać się skomplikowanego kodu z użyciem zmiennych iteracyjnch w tablicach, inkrementacją/dekrementacją zmiennych w pętlach?

Chodzi mi o np. takiego rodzaju kod:

1. for ($i = 0; $i < $k; $i++)
  2. {
  3. if ($tab[$i] % 2 == 1)
  4. {
  5. $p = $tab[$i];
  6. for ($j = $i; $j < $n-1; $j++)
  7. {
  8. $tab[$j] = $tab[$j+1];
  9. }
  10.  
  11. $tab[$n-1] = $p;
  12. $i--;
  13. $k--;
  14. }
  15. }

CuteOne
Coż mogę doradzić... praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka smile.gif Zacznij od rzeczy prostych jak wprzeszukiwanie tablicy jednowymiarowej
($tablica[]), wyświetlaniu jej zawartości nastepnie przejdź na wielowymiarówki ($tablica[][][][][][]) smile.gif

Dopiero gdy ogarniesz to co napisałem powyżej zajmij się "trudnym kodem"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.