Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]konfigurcja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cer98
jak najlepiej dopasować konfigurację strony, ja myślę o dwóch sposobach pliku configure i bazie. Czy opcja na pliku jest do zmiany przez stonę www? Chodzi mi o to, że idzie otworzyć plik w php, zmienić i zapisać tylko jak to wykonać , a może drugi sposób?
licha
z całą pewnością dużo wygodniej na bazie
fr33d0m
Dlaczego wygodniej? bo można sobie panel zrobić? moim zdaniem lepiej na pliku, ale to jeszcze zależy co konkretnie autor tematu chce konfigurować. Jeśli własny mały CMS gdzie nie ma zbyt wielu opcji to na pliku, ba! nawet wydajniej, natomiast jeśli coś na większą skale, to jak najbardziej na bazie i z panelu konfigurować co by się nie pogubić co jest czym. wink.gif

BTW. plik cfg można wczytać i pozmieniać przez stronę www. Ale osobiście bym odradzał robić to w taki sposób.
red.orel
Podstawowe ustawienia trzymaj w plikach, pozostałe w bazie danych.

Cytat
plik cfg można wczytać i pozmieniać przez stronę www. Ale osobiście bym odradzał robić to w taki sposób.

Aspekt zależny od konfiguracji serwera.
by_ikar
I w pliku i w bazie można bez większego problemu zmieniać konfigurację. Możesz mieć ją w bazie, tyle że wtedy jak będziesz zmieniał dane do połączenia się z bazą? Najlepiej te podstawowe informacje trzymać w pliku, a taki plik można bardzo łatwo zapisać, w zależności od tego jaki to miałby być plik.

Od czasu jak poznałem yaml, innego sposobu na konfigurację nie używam. Bardzo wygodny i czytelny zapis. Kilka rzeczy dodajesz i powstaje całkiem sensowna konfiguracja. Oczywiście taką konfigurację trzeba cachować wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.