karnasw
11.04.2012, 08:20:09
Witam, opanowalem już w miarę język HTML i CSS, wstawianie gotowych Javascript i tworzenie prostych skryptów.
Przerobiłem "PHP i MySQL tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty wydanie czwarte" i aktualnie przerabiam manual php i mysql. Jednak mam jedno pytanie.
Jaka jest najlepsza praktyka pisania stron www?
Załóżmy, że chcę napisać portal żużlowy, chcę tam wstawić forum, panel CMS, system komentarzy. Czy na początku zająć się oprawą strony? Czy może zacząć od tworzenia panelu CMS. Wszędzie jest czysta teoria pisania skryptów, ale brak mi informacji jaka jest najlepsza kolejność w projektach.
Może polecicie mi jakąś książkę gdzie tworzy się jakiś prosty projekt od początku w czasie przerabiania jej?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
myfinancecompl
11.04.2012, 08:33:37
Od czego zacząc tworzenie strony? Najpierw instalujesz wordpressa (albo drupala lub joomle), później wybierasz szablon, tworzysz podstrony, dodajesz treść i już strona gotowa;-)
karnasw
11.04.2012, 08:36:25
Hehe, wordpress'a mam zainstalowanego. Jednak chciałbym sam wszystko od zera zrobić. Budowę strony będę podglądać z wp, jednak to nie to samo co stworzyć stronę samemu. Chcę potem zająć się konkretnym programowaniem, a ta wskazówka to jedyny bodziec jaki mi pozostał aby w końcu ruszyć z tym wszystkim.
grz3s
11.04.2012, 13:32:10
ja zawsze zaczynam od rozrysowania na papierze strony, tego w jaki sposób będzie działać itp. Później biorę się za HTML+CSS+ew. JS. na koniec dorabiam php+mysql.
karnasw
11.04.2012, 16:58:57
Tak też myślałem. Dziękuję bardzo za pomoc.
ziemniak
11.04.2012, 20:32:32
jak od zera - polecam kupić książkę o HTML + css
maniana
11.04.2012, 21:52:04
Ja bym proponował taką kolejność:
1. Tworzysz stronę w samym html, skupisz się na tagach i ich poprawnością. Strona będzie wyglądała jak dobrze sformatowany dokument w world'zie
2. Dopisujesz do niego arkusz ze stylami, zaczynasz (nie ruszając kodu strony) poprawiać ją wizualnie.
3. Tu są dwie drogi, albo idziemy w skrypty client-side (JS) albo serwer-side (PHP,RUBY,PYTHON)
3a. Za sprawą skryptów client-side bawisz się interakcją po stronie użytkownika (w jego przeglądarce)
3b. Jeśli skrypty serwerowe to do tego dochodzą jeszcze bazy danych prawie od razu (po to są stworzone : )
Więc tak, najlepiej na początku należy poznać ideę protokołu HTTP potem (bezwarunkowo) model DOM i później pójdzie z górki... Wszystko jest w książkach i w internecie. Lepiej pojąć podstawowe rzeczy na początku niż później dochodzić dlaczego tak się dzieje
Daiquiri
12.04.2012, 08:24:08
Osobiście uważam, iż wizualny aspekt takiego projektu to sprawa drugorzędna. Tylko dobrze napisany kod, umożliwi Ci bezproblemową pracę i wdrożenie takiego "wyglądu" jaki Ci się zamarzy. Procentowy rozkład prac pomiędzy projektem graficznym oraz jego przełożeniem do html/css/js a napisaniem złożonego systemu rozkłada się pewnie w granicy 5% - 95%. Ponadto z błędnymi założeniami w samym systemie daleko nie zajdziesz, a poprawki w wyglądzie można zrobić zawsze.
Wydaje mi się, że dużo lepiej jest stworzyć założenia systemowe (np. wydajny, przenośny itd.) oraz rozpisać funkcjonalność (obsługa relacji z meczy, zarządzanie klubami, logowanie/rejestracja itd.).
batman
12.04.2012, 08:52:44
Najpierw powinieneś zrobić prototyp/makietę (różnie na to się mówi). Do dyspozycji jest kilka fajnych narzędzi, ale kartka papieru i ołówek też wystarczą. Jak już to będziesz miał, będziesz wiedział jakie funkcjonalności musisz napisać/wykorzystać gotowca. Na tej podstawie można rozpocząć prace nad frontem i backendem. Prace mogą iść równolegle, ponieważ spięcie tych dwóch rzeczy w dobrze zaprojektowanej aplikacji nie stanowi problemu.
-mefju-
4.07.2012, 22:17:28
Heh, wyżej wymienione propozycje ciekawe ale jako, że właśnie piszę mały serwis postanowiłem podzielić się moimi poradami.
A więc na samym początku ruszam głową i to w niej zaczynam wszystko od zera... Stawiam jasno główny cel strony (działanie). Następnie gdy już wiem gdzie co i jak ma działać tworzę strukturę katalogów i plików strony. Kolejnym krokiem jest stworzenie szkieletu czyli szybkie menu z odnośnikami do podstron itp, główny silnik (main) którego zadaniem jest wczytywanie odpowiednich plików. W moim przypadku... bazę danych uzupełniam przykładowym newsem, artykułem itp. W plikach ładowanych przez sinik umieszczone są/będą np. linijki pobierające z bazy danych odpowiednie rzeczy... W tym miejscu dodaję jakieś moduły np ostatnie mecze lub inny bajer. Następna rzecz również w moim przypadku to panel admina... wiadomo logowanie + MySQL... w panelu ogólne zarządzanie ilością wyświetlanych newsów itp, edycja, dodawanie, kasowanie newsów i reszta innych rzeczy - wiadomo panel jak panel... Gdy wszystko śmiga jak powinno "ubieram" szkielet strony w uprzednio pocięty layout + ewentualne bajery w jQuery i (testy, poprawki, optymalizacja). Wszystko zależy od celu strony, umiejętności, pomysłu, a przede wszystkim chęci
Quarr
5.07.2012, 15:18:24
Najlepszy pomysł to wróć do podstawówki i zapytaj wychowawczyni
Prze pani jak w przyszłości nie zadawać głupich pytań?
Lub zapytać wujka google
How made IT
webmaniak
5.07.2012, 15:57:15
Cytat(Quarr @ 5.07.2012, 16:18:24 )

Najlepszy pomysł to wróć do podstawówki i zapytaj wychowawczyni
Prze pani jak w przyszłości nie zadawać głupich pytań?
Lub zapytać wujka google
How made IT
Jest takie powiedzenie:
Cytat
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi.
Więc jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to lepiej nie klikać odpowiedz.
Wracając do tematu...
Najlepszy wg mnie jest pomysł napisany przez Daiquiri. Poczytaj trochę o UML, możesz pobrać darmowy program Software Ideas Modeler, jak napiszesz sobie funkcjonalność, to później - po okresie przerwy - będziesz miał wszystko czarno na białym. Później, wg mnie, fajnie jest zaprojektować sobie strukturę bazy danych. Oczywiście w trakcie tworzenia strony może ta struktura ulec zmianie, no ale to nic niezwykłego. Taka jest moja opinia, ktoś może stosować inne podejście.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.