Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: modul projekty
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Pro > Archiwum Pro
itsme
Tak jak wczesniej pytalem o zadania tak teraz zadaje podobna tematyke w zakresie projektow
=========================
dane wyjsciowe:
chce stworzuc modul projekty, ktory bedzie mial okreslone pola jako dane "statyczne" czy takie ktore beda przy kazdym typie projektow. Reszta pól będzie tworzona na życzenie klienta. I teraz tak naprawdę zastanawiam się jakie to miałyby być pole te "statyczne".
postaram sie wyciągnąć przed nawias te pola ze wszystkich typów projektów.
Typ projektu co to jest > to jest projekt dla firmy piszącej oprogramowania i sprzedające je, projekt dla firmy od reklamy, projekt dla drukarni, projekt dla szpitala, projekt dla szkoły ... to jest typ zastanawiając się nad stwoorzeniem projektów dla każdego typu stworzymy pola które będą za każdym razem indywidualne i nie będą miały zastosowania w innych firmach.

wracajmy do tematów pól i jednoczesnie funkcjonalnosci
- nazwa projektu,
- typ projektu (nie mylić jednak z ww. typem - to jest zwykły typ określony przez firmę)
- data rozpoczęcia
- data zakończenia
- podczepiania podprojektow (danie takiej mozliwosci)
- stworzenie drzewka zaleznosci pomiedzy osobami ktore biora udzial w projekcie szef, zastepca ..... pracownik graficzny
- zleceniodawca (tylko w rojekcie glownym)
- osoba od zleceniodawcy ( w kazdym z podprojektow)
- zadania (generacaja automatyczna zadan i przypomnien)
- z takich ciekawszych rzeczy ktore chodza mi po glowie to scenariusz projektu. Co to jest powiedzmy iz wybieramy projekt typu: Stworzenie strony www - wiekszej niz wizytówka. Z góry można narzucić co z takim projektem winno się dziać - opisując to w scenariuszu. I tak najpierw: zlecenie kontaktu, rozmowa wstępna, specyfikacja, zaliczka, zlecenie bazy danych, zlecenie grafiki, potwierdzenia akceptacji przez klienta, wyslanie oferty hostingowej, wyslanie oferty aplikacji biurowej, faktura.
w scenariuszu bedzie mozna okreslic ze pewne dzialy musza byc zamkniete aby mozna bylo przjesc dalej ... jak to zrobic bede sie glowil :-)

i teraz pytanie co jeszcze ?
Dabroz
Moze cos do bledow i system kontroli wersji poszczeglonych plikow?
itsme
Cytat(Dabroz @ 2004-08-02 21:59:26)
Moze cos do bledow i system kontroli wersji poszczeglonych plikow?

oo zapomnialem o tym ale sadze ze to tk naprawde bedzie calkowicie osobny modul
zatem upload plikow do projektow

wole napisac swoj system wersjonowania niz korzystac z zewnetrznych CVS itp.
napewno tamte systemy beda o klase lepsze ale nie ma to jak swoj niezalezny schemat
Dabroz
Oddzielny moduł jest dobrym pomysłem.

Zewnętrzne CVS'y (jak np. SourceForge) to oczywiście bardzo rozbudowany "kawałek kodu", ale rozbijając dane na więcej niż jeden serwer trzeba się liczyć z większym ryzykiem błedu (może zawieść którykolwiek z dwóch serwerów).
itsme
nalezy tylko przyjac iz projekty infiormatyczne to tylko jeden kawaleczek
i sadze ze moge go zostawic sobie na podwieczorek ...

opoyatnie czym jeszcze winien sie taki system wyrozniac questionmark.gif
Parti
Wszelkie mozliwe raporty i statystyki z postepu prac, ilosci bledow, aktywnosci projektantow, opoznienia w projekcie itp.

No i wielopoziomowy system uprawnien.
Dabroz
Jak tak się wczytuję w Twój opis... napewno wartoby rozbudować moduł hierarchii pracowników, aby osiągnąć najwyższą wydajność. Tak mi po głowie krąży podział na departamenty - grupy (i podział projektu na części które mają od razu przypisane pewne grupy). Również takie elementy jak moduł zadania, moduł usługi byłby dobrym pomysłem, tak mi się wydaje.
itsme
odpowiem tak ze dzial kontaktow mam juz zrobiony
grupowanie kontaktow w tym pracownikow firmy w deparatmety === grupy CRM tez zrobione
zadania przypominania trwaja prace
dokumenty (fakktury, oferty, delegacje i jakie sobie zarzyczy klient tez juz jest)
co do uprawnien koncze juz lacznie z grupowaniem itp

"moduł usługi byłby dobrym pomysłem" co sie pod tym kryje ?

powiem tak jak to widzi pracownik.
typ firmy Szkola Jezykowa:
- mam kontakt iz XXXX szuka szkoly jezykowej aby uczyc swoich pracownikow chinskiego
pola projektu:
- osoba prowadzaca (chief)
- klient
- data poczatku
- data konca
- zaawansowanie
i koniec czy sa jeszcze jakies pola ktore mozna wyciagnac przezd "nawias" w roznych typach projektow ?
cala reszta projektow to rozne pola w rozny sposob podlanaczne lub mozna okreslic je jako moduliki typu:
- wersjonowanie plikow
- hirarhizacja pracownikow (departamety)
- tworzenie drzrewka projektu - gdyz to nie musi byc rowne ww. opcji
- upload plikow
- generowanie zadan z lub bez przypomnien
- wysylanie e-maili

i na samym koncu cos co winno byc na samym poczatku "scenariusz" typu projektu
co to takiego ?
inaczej bedziemy sprzedawac samochod inaczej serwis www i jeszcze inaczej usluge mycia okien .... taki scenariusz bedzie okreslac jakie sa etapy na sztywno - chce dojsc do poziomu gdzie scenriusz bedzie sie tworzyl w zaleznosci od zdarzen w projekcie czyli algorytm .... to juz tez mam rozrysowane

hmm etraz kiedy juz troche rozjasnilem swoja wizje ponawiam pytanie lub tez rozjasniam moj cel:
jakie pola w projekcie musza byc na 100%
i drugie pytanie ktore nasunelo sie teraz
jakie moduliki winien miec modul projekty oraz jakie winny byc funcjonalnosci np
- wersjonowanie plikow [funcjonalnosc]
* wybor typow plikow doc xls php pdf ...
* sposoby wersjonowania
* dodanie zadania przy dodadaniu pliku (przyklad uploaduje plik doc gdzie jest resc artykulu [gdyz CRM dziala w gazecie lokalnej i jest projekt nowego artu na temat smieci] system stwierdza iz zostal dodany plik plik musi byc zatwierdzony przez naczelnego wiec wysyla do niego e-mail lub PW z informacja o koniecznosci sprawdzenia tego nasteopnie dodaje mu zadanie ma to uczynic w iagu 12 h)

taki przyklad lec pytanie czym jeszcze moze nas zaskoczyc klient ?
Dabroz
Cytat
"moduł usługi byłby dobrym pomysłem" co sie pod tym kryje ?

To tylko taka mała wizja: zadania wcale nie muszą dotyczyć bezpośrednio projektu, poza tym zadania mogą być dzielone na inne (mniejsze) zadania. Natomiast usługa byłaby najmniejszą częścią budowy projektu.

I tutaj druga idea, choć nieco ciężka do zrealizowania z uwagi na rozmach projektu. Każdy pracownik miałby rozpisane możliwe usługi, a skrypt automatycznie przydzielałby odpowiednie osoby od odpowienich usług.

Np: w departamencie grafiki pracuje pan Kowalski, który zajmuje się grafiką wektorową, oraz pan Nowak który zajmuje się grafiką rastrową. Klient zleca np: wykonanie loga w Corelu, którego użyje w firmowej papeterii. Wtedy skrypt automatycznie sprawdza kwalifikacje i przydziela do usługi wykonania pana Kowalskiego.
itsme
z tym nie ma problemow gdyz mozna sobie grupowac pracownikow na rozne zbiory graficy bazodanowcy itp lecz do tego dochodzi rowniez fakt iz do danego zbioru mozna stworzyc pola ktora nalezy wypelnic w tym wypadku w grupie
/pracownicy/www/graficy powstanie pole typu select multiple gdzie mozna zaznaczyc kto co potrafi exclamation.gif!!
gdy do tego dojdzie scenariusz projektu do przy zdarzeniu wykonania znaku scenriusz bedzie mial scieszke aby sprawdzic kto to potrafi nastepnie z nich wybac pracownika ktory bedzie mial czas
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.