Hej,
posiadam na stronie formularz który zatwierdza się inputem submit. Da radę zrobić tak, że wciśnięcie tego guzika wywoła zatwierdzenie formularza i odświeżenie strony?
Pozdrawiam.
patrysiek2
8.05.2012, 14:05:15
Robisz IF'a który sprawdza czy przycisk SUMBIT został naciśnięty a w nim (w IF;ie) dajesz coś takiego np.:
header('Location: strona_ktora_ma_sie_odswiezyc.php');
Dzięki za odpowiedz, jednak to nie będzie odświeżenie tylko przekierowanie, u mnie nie spełnia wymagań :/
patrysiek2
8.05.2012, 14:16:02
I don't understand...
Na to samo wyjdzie. Jak to u cb nie spełnia wymagań?
kamil4u
8.05.2012, 14:22:00
Za pomocą JS: zdarzenie onsubmit i window.location.reload() i google jak czegoś nie rozumiesz.
I moim zdaniem ~patrysiek2 ma rację i powinieneś zastosować jego sposób, no chyba, że rzeczywiście nie możesz...
patrysiek2
8.05.2012, 14:31:12
Sposób
kamil4u z JS też jest dobry, ale to chyba na to samo wychodzi. Użyj mojego jeśli będziesz miał problem to napisz.
Jeżeli będziesz miał problem typu:
Cytat
Cannot send session cache limiter - headers already sent
To odsyłam
tutaj
Sposób z JS może być dobry... samą komendę znalazłem wpisując w google odświeżenie strony JS, jednak chodziło mi o zastosowanie bo nie znam JS.
Sposób patryska jest zły, bo guzik odświeżający mam w iframie otwieranym w lightboxie, jeśli dam odsyłacz to nie odświeży mi strony tylko otworzy ją w iframie...
kamil4u
8.05.2012, 14:45:53
Cytat
Sposób z JS może być dobry... samą komendę znalazłem wpisując w google odświeżenie strony JS, jednak chodziło mi o zastosowanie bo nie znam JS.
Zastosowanie to zdarzenie onsubmit. Poczytaj o nim i spróbuj napisać to sam. W razie problemów oczywiście pomożemy, ale przyjdź z konkretniejszym pytaniem, bo gotowce dawane są rzadko

Cytat
Sposób patryska jest zły, bo guzik odświeżający mam w iframie otwieranym w lightboxie, jeśli dam odsyłacz to nie odświeży mi strony tylko otworzy ją w iframie...
Tak dawno się nie bawiłem w ramki, że nie pamiętam jak to było, dlatego nie skomentuję problemu.
spoko, znam zasady dawania gotowców itd. nie jestem tutaj nowy jednak gotowiec tego typu w JS to jak odmówienie napisania prostego IFa w PHP czy też a hrefa w HTML
artuross
8.05.2012, 15:05:15
Wybacz, że pytam, ale co dokładnie Ty chcesz zrobić?
Ktoś wypełnia formularz i klika submit, to musi być przechwycone przez JS, zapytanie wysłane AJAX'em (bo nie wiem po co inaczej wypełniać formularz) i odświeżone?
Z iframe jest bodajże opcja ramka "nadrzędna" i "podległa", poszukaj na W3Schools może będzie, ale wiem, że na pewno coś takiego było. Chyba nawet na localhoscie w XAMPP'ie to jest jeśli się nie mylę zastosowane w menu.
kamil4u
8.05.2012, 15:09:10
Kto na forum opisze Ci jak działa if? Po to są właśnie różnego rodzaju kursy....
No, ale niech będzie! Najprościej, choć nie najlepiej. Używasz atrybutu onsubmit, który używasz w elemencie <form> i wpisujesz do niego zawartość window.location.reload(); i koniec. Myślę, że dałbyś radę sam to zrobić.
Co do samej idei rozwiązania problemu się nie wypowiadam, może jest ona słuszna, może nie. Jedynie piszę jak wykorzystać tu JS.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.