Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: newsy, komentarze i artykuły w jednym ;)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tara
witam znowu ! smile.gif

robię skrypt którym mogę dodać artykuł do działu, z możliwością komentowania, i wyświetlania skróconego artykułu na głównej (w formie newsa), oparty na php i mysql.

problem mam z możliwośćią komentowania. Czy muszę robić jedną tabelę w bazie, np. komentarze z polami:

nick
mail
data
tresc
id

i potem przez where wyświetlać komenatrze dla newsa o tym samym id ? blink.gif

kapke to sklomplikowane worriedsmiley.gif

jest jakieś inne rozwiązanie ?
invx
ja mam takie rozwiazenie, i jest ono bardzo dobre, nie widze w tym nic skomplikowanego smile.gif
cim
Cytat(tara @ 2004-08-10 15:15:04)
(...) potem przez where wyświetlać komenatrze dla newsa o tym samym id ?  blink.gif (...)

a tak w ogóle można? na pole 'id' zazwyczaj nakładasz 'primary key' (więc zawartość pola jest niepowtarzalna), wtedy musiałbyś gdzieś przechowywać 'id' komentarzy do danego artykułu/posta...

proponuje dodać do tabeli z komentarzami jedno pole w którym przechowywałbyś 'id' newsa/artykułu do którego dany komentarz się odnosi:

id
artid
nick
mail
data
tresc

a komentarze "wybierzesz" z tableli zapytaniem:
  1. SELECT * FROM [tabela_komentarzy] WHERE artid='[id_newsa/artykułu]' ORDER BY DATA DESC

ja tak pojmuje problem, ma ktoś inny pomysł :?:
tara
a jak z tego zapytania skołowaćnumer newsa/artykułu ? przez get ? sadsmiley02.gif
yavaho
Jeżeli newsy masz równiez w bazie danych to chyba nie ma problemu. Kazdy news ma swoj ID i w tabeli z komentarzami musisz dodac jeden rekord np: news_ID aby jakos powiazac komentarze z konkretnym newsem.
Moje newsy zazwyczaj maja takie rekordy:

ID
data
temat
tresc
komentarz - (tak/nie czy do newsa bedzie mozliwosc dodawania komentarzy)
zalogowany - (tak/nie czy komentarze moga wystawiac wszyscy czy tylko zalogowani)
data_od - (wyswietla newsa od tej daty)
data_do - (wyswietla newsa do tej daty)

Dzieki takiej strukturze podczas pisania newsa moge z gory okreslic czy bedzie mozna pod nim wystawiac komentarze czy nie i kto je bedzie mogl wystawiac. I moge tez z gory ustalic w jakim okresie czasu news ma byc wyswietlany na stronie.

Podczas usuwania newsa powinny sie tez automatycznie usuwac wszystkie komentarze z nim powiazane aby nie zapychac bazy danych.

Do tebeli z kometarzami mozna dodac tez IP piszacego komentarz - czasem jest potrzebne gdy chce sie kogos zbanowac.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.