Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Imagick. Czy mogę jeszcze coś zrobić, żeby poprawić jakość zdjęcia?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kukix
Witam.

Przygotowałem funkcje opartą o moduł php Imagick.

Chciałem się dowiedzieć, czy mogę jeszcze coś zrobić, żeby poprawić jakość tworzonej miniaturki zdjęcia?

Dodałem mechanizm "setImageCompression". Czy jeszcze mogę coś zrobić? Czy to jest max jakość jaką można osiągnąć na serwerze?

1. function zmien_wielkosc($max_szerokosc, $max_wysokosc, $plik_zrodlo, $plik_przeznaczenie, $poziom_kompresji_jpg=95) {
  2.  
  3. $img = new Imagick();
  4. $img->readImage($plik_zrodlo);
  5.  
  6. $poziom_kompresji_jpg = max(min($poziom_kompresji_jpg, 100), 1);//sprawdzamy czy zmienna mieści się w widełkach
  7. $img->setImageCompression(imagick::COMPRESSION_JPEG);
  8. $img->setImageCompressionQuality($poziom_kompresji_jpg);
  9.  
  10. $img->ThumbnailImage(floatval($max_szerokosc), floatval($max_wysokosc), true);
  11.  
  12. $img->stripImage();
  13. $img->writeImage($plik_przeznaczenie);
  14.  
  15. }

P.S. Dodam, że miniaturka tego samego zdjęcia w photoshopie wygląda znacząco lepiej.
viking
A zobacz jaki efekt da http://php.net/manual/en/imagick.scaleimage.php zamiast thumbnailImage. Na szybko nie pamiętam ale thumb.. coś jeszcze wycinało.
kukix
Cytat(viking @ 21.05.2012, 15:33:06 ) *
A zobacz jaki efekt da http://php.net/manual/en/imagick.scaleimage.php zamiast thumbnailImage. Na szybko nie pamiętam ale thumb.. coś jeszcze wycinało.

Przerobiłem na scaleimage() zrobiłem screena i zdjęcia są inne.. wydaje mi się że jest odrobine lepiej.. ale dalej dużo gorzej niż w photoshopie..

Czy jest jakas inna opcja?

W manualu jest jeszcze opcja: resizeImage(), resampleImage() po co aż tyle opcji zmieniających wielkość fotek?

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.