Deotho
22.05.2012, 16:04:22
Witam,
otóż mam pytanie do co do programowania gier w różnych językach.
Niektórzy polecają PHP, niektórzy Javę, a niektórzy C++. Większa popularność jest na C++, bo jest niby szybszy. Chciałbym rozpocząć naukę programowania gier typu: Minecraft, Project Zomboid lub Nikki.
Czy opłaca się w C#(si-szarp) programować gry?
A może polecacie jakieś inne języki do takich małych gierek, które wymieniłem wyżej?
Niktoś
22.05.2012, 16:12:43
Cytat
Czy opłaca się w C#(si-szarp) programować gry?
Myślę,że tak. C# również ma dostęp do zewnętrznych bibliotek directaX lub openGL.
W c# możesz tworzyć aplikacje okienkowe i web'owe lub oba jednocześnie (robisz klienta gry i łączysz ze stronką www) w jednym języku programowania.
Jednakże, platforma NET jeśli chodzi o wdrożenie do najtańszych nie należy.
Deotho
22.05.2012, 16:16:33
Cytat(Niktoś @ 22.05.2012, 17:12:43 )

Jednakże, platforma NET jeśli chodzi o wdrożenie do najtańszych nie należy.
To znaczy?
Niktoś
22.05.2012, 16:25:55
Chodzi o licencje.Bazy danych, serwerów itp. MS zbyt wysoko je sobie ceni , dlatego w statystykach PHP vs ASP.NET- 76% stron na świecie zrobionych jest w PHP ,reszta w ASP.NET. Tą sytuację można usprawiedliwić ,że ASP.NET jest zdecydowanie młodszą technologią, jednakże w ubiegłym miesiącu był spadek 0.3% dla tej technologii na korzyść PHP.
Można powiedzieć ,że PHP ma złoty wiek i jest zdecydowanie tańsza niż MS'owa technologia.
Mimo to myślę ,że jeśli chodzi o gry to bardziej nadaje się C# niż php,choć widziałem że można w PHP także budować aplikacje okienkowe, jednakże nie wiem jak z dostępem do bibliotek środowiska graficznego windowsa.
PS.Tylko nie dawaj mi plusów.
Deotho
22.05.2012, 16:28:25
Rozumiem czyli chodzi głównie o pieniądze. Kurczę dziwne, ale według mnie powinno to być bezpłatne. No cóż.
Czekam na wypowiedzi innych użytkowników i chyba wezmę się za C#.
Niktoś
22.05.2012, 16:31:27
Środowisko programistyczne jak i baza danych są darmowe w wersji express. Tylko jak będziesz chciał to puścić na porządniejszych serwerach to już będzie spory wydatek. Może znajdziesz darmowe hostingi jeśli chodzi o www , mi się jakoś nie udało jeszcze a płatne są znacznie droższe niż w PHP.
Crozin
22.05.2012, 16:33:07
C++ dominuje na tym rynku głównie ze względu na ogrom dostępnych "materiałów" (m.in. całych całych silników dla gier) i programistów. Jego szybkość systematycznie traci na znaczeniu (języki wykorzystujące maszyny wirtualne są po prostu szybkie), dlatego też Java/C# to jak najbardziej trafny wybór do tego typu produkcji. Oczywiście, jeżeli jakieś elementy gry miałby być wolne ze względu na język nic nie stoi na przeszkodzie by te fragmenty przepisać do C++.
PHP? To kompletnie nietrafiony pomysł tutaj. Właściwie to nawet niemożliwym (rozpatrując to w granicach zdrowego rozsądku) mogłoby być stworzenie jakiejkolwiek gry w tym języku.
Deotho
22.05.2012, 16:37:02
Cytat(Niktoś @ 22.05.2012, 17:31:27 )

Środowisko programistyczne jak i baza danych są darmowe w wersji express. Tylko jak będziesz chciał to puścić na porządniejszych serwerach to już będzie spory wydatek. Może znajdziesz darmowe hostingi jeśli chodzi o www , mi się jakoś nie udało jeszcze a płatne są znacznie droższe niż w PHP.
Wiesz głównie chodzi mi o napisanie gry podobnej do Minecraft. Chodzimy, zdobywamy punkty doświadczenia, sprzedajemy itemy taki mały RPG dla kolegów. Nie będzie to stało na żadnej stronie no chyba, że np. ProjectName.pl - Oficjalna strona gry bla bla bla.. i na niej informacje, download.
Czy hmm. podpięcie rejestracji + logowania tak jak np. w Tibii / Minecraft to już wydatek?
Niktoś
22.05.2012, 16:39:39
No ale nawet w takiej grze potrzebny jest serwer i baza danych właśnie aby podpiąć rejestracjie + logowanie i różnego typu statystyki oraz itemShopy.Przecież komunikacja następuje via IP/ sockety.
Crozin
22.05.2012, 16:41:05
Cytat
Czy hmm. podpięcie rejestracji + logowania tak jak np. w Tibii / Minecraft to już wydatek?
O ile ograniczysz się do darmowej platformy to nie - pomijamy oczywiście koszt serwera.
Deotho
22.05.2012, 16:41:15
W sumie racja, a np. na zwykłym VPS'ie mógłbym to postawić?
Crozin
22.05.2012, 16:43:48
Jeżeli na takim VPS-ie miałbyś możliwość zainstalowania swojego oprogramowania (serwera gry) to tak. Jednak szczerzę wątpię by maszyna typu VPS była wstanie obsłużyć taką grę - w końcu taki serwer musi nieustannie obliczać całą fizykę/stan gry dla każdego z graczy. Nie są to może najkosztowniejsze operacje (do nich zaliczamy przede wszystkim renderowanie kolejnych klatek, ale to już robota dla klienta) ale nadal potrafi to w zależności od gry bardzo obciążyć maszynę.
Deotho
22.05.2012, 16:45:28
Cholerka no to dosyć słabo to wygląda jeśli chodzi o serwer gry. A orientujecie się może ile kosztuje takie ' cacko ' ?
Niktoś
22.05.2012, 16:45:44
Cytat
W sumie racja, a np. na zwykłym VPS'ie mógłbym to postawić?
Tak,tylko tanie nie są -musiasz obadać sam pod hasłem VPS dla(for) Visual Studio.Net jeśli chodzi tylko o prowadzenie statystyk ,logowania i rejestracji lub nawet implementacji itemshop.Całej gry VPS raczej nie da rady obsłużyć.
Crozin myślę żeby się dało w w windows azure(chmurce) , tam to nawet windowsy/linuxy emulują ,ale szczerze mówiąc wątpię czy kogokolwiek z nas stać by było.
Deotho
22.05.2012, 16:54:25
Cytat(Niktoś @ 22.05.2012, 17:45:44 )

Tak,tylko tanie nie są -musiasz obadać sam pod hasłem VPS dla(for) Visual Studio.Net.Crozin myślę żeby się dało w w windows azure(chmurce) , tam to nawet windowsy/linuxy emulują ,ale szczerze mówiąc wątpię czy kogokolwiek z nas stać by było.
Windows Server 2008 - znalazłem VPS z takim system dałoby radę?
Niktoś
22.05.2012, 16:56:44
Cytat
Windows Server 2008 - znalazłem VPS z takim system dałoby radę?
Całej gry nie obsłużysz VPS'em bo by im chyba zjadło ich większość zasobów. Napisałem u góry do czego mógłby posłużyć Ci VPS.
Deotho
22.05.2012, 16:58:53
Głównie chodziłoby o stronę dla gry czyli:
Strona Główna, Rejestracja, Logowanie, Wylogowanie, Zmiana Hasła, Stworzenie postaci oraz newsy na stronie głównej. Nic więcej, a resztę to już ogarnę.
Niktoś
22.05.2012, 17:03:42
Cytat
Strona Główna, Rejestracja, Logowanie, Wylogowanie, Zmiana Hasła, Stworzenie postaci oraz newsy na stronie głównej. Nic więcej, a resztę to już ogarnę.
To jak najbardziej. Nawet item shopa możesz sobie wepchać. Sam silnik i całą resztę gry to musisz nad tym usiąść i przemyśleć( koszt systemu Windows Server 2008r2 z licencją external connector,którą będziesz musiał mieć to koszt 6tyś w zwyż).Tylko ,że jak będziesz miał windows server to VPS tutaj raczej nie będzie potrzebny -heh.
Deotho
22.05.2012, 17:07:35
6 tysięcy hehs.. Nie ma co cenią się. Czy to samo tyczy się tworzenia gier w Java?
Niktoś
22.05.2012, 17:13:02
Chyba jest taniej.Musisz poszukać ile chodzą serwery dla javy.
Deotho
22.05.2012, 17:14:28
Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się już więc temat do zamknięcia.
darko
22.05.2012, 17:23:47
Cytat(Deotho @ 22.05.2012, 17:37:02 )

Wiesz głównie chodzi mi o napisanie gry podobnej do Minecraft.
Minecraft jest napisany w Javie, rzekomo z wykorzystaniem opengla, ale patrząc na tę pikselozę nie widać tego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.