Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dodanie obrazu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
saperek25
Witam jak dodać obrazek w bazie danych chodzi mi o to że powiedzmy jest opis produktu i chciałbym przypisać do niego obraz
Matey
Witam.

Do tego będzie Ci potrzebny typ danych BLOB.

Tutaj daję tutorial który znalazłem na poczekaniu - omawia sprawę dość dobrze.

PS: Na twoim miejscu zrezygnował bym z przechowywania obrazów w bazie danych... no chyba ze naprawdę masz ku temu powody.

Pozdrawiam!
alegorn
Matey:: nie demonizujmy.
nie zawsze przechowywanie obrazkow jest zlym pomyslem.

jesli przykladowo chcesz przetrzymywac tam avatary dla uzytkownikow forum - jest to dobry pomysl.
zly - jesli chcesz tak potraktowac galerie obrazow.

maksyma z fajnej ksiazki - zasoby poza bazą danych nie są zarządzane przez tę bazę

trzeba zostawic uprzedzenia na boku, i kazdy projekt analizowac osobno.
Matey
Opisu realiów nie było więc tak jak powiedziałem "...no chyba ze naprawdę masz ku temu powody".

Pozdrawiam
trafas
Ogólna zasada zapisywania plików w bazie jest taka że:
- pliki do 1 MB trzymamy w bazie
- pliki powyżej 1 Mb trzymamy w katalogu a w bazie tylko ścieżkę do pliku.
Crozin
@trafas: Jakieś uzasadnienie dla tej zasady?
trafas
Większość książek tak podaje.
Chodzi o rozkładanie plików na dysku.

Mniejsze pliki lepiej są przechowywane w bazie ( chodzi o wypelnienie stron ).
Przy większych plikach są większe straty miejsca, a co za tym idzie więcej operacji odczytu z dysku.
Pilsener
Cągle te pomysły by pliki trzymać w bazie thumbsdownsmileyanim.gif

A co ze względami praktycznymi? Moim zdaniem uploadowane pliki powinny trafiać do bezpiecznego folderu ze względu na:
- wydajność (o ile rozmiar tabeli wzrośnie jak nawsadzasz tam obrazków? Masz powiedzmy 100 tys. userów, każdemu daj 50 kb avatar to o ile wzrośnie waga tabeli? A robienie zrzutu tabeli czy całej bazy? Nawet samo przeglądanie trwa dużo dłużej.)
- bezpieczeństwo
- praktyczność (jak będziesz przeglądał te pliki, obrabiał, wyświetlał listę plików itp.? Chcesz np. pobrać komplet informacji o pliku - w bazie to wszystko będziesz zapisywał? A co z przygotowaniem plików w kilku rozmiarach i ewentualnych zmianach tych rozmiarów?)

Cytat
jest opis produktu i chciałbym przypisać do niego obraz
- PHP już daje rozwiązanie, generując znormalnizowaną nazwę pliku. Zapisujesz w bazie tą nazwę a plik w bezpiecznym folderze, potem pozostaje napisać prostą akcję która po odpaleniu adresu typu strona.pl/plik.php?name=Ac4rq zwróci plik headerem z nagłówkiem odpowiadającym jego typowi.
bpskiba
Cytat(Crozin @ 4.06.2012, 22:00:20 ) *
@trafas: Jakieś uzasadnienie dla tej zasady?

Mam CRM magazynujący skany podpisanych umów z klientami. Po roku działania baza ma rozmiar 200M z czego tabela z plikami 185M
W moim mniemaniu to jest wystarczający powód aby unikać przechowywania plików w bazie, chociaż w wielu przypadkach nie musi to być złym rozwiązaniem.
Do limitu 1M należy podchodzić bardzo elastycznie.
Crozin
@trafas: Generalnie dane binarne (np. obrazy) można trzymać w bazie danych, ale nie jest to dla nich naturalne miejsce (RDBMS-y dobrze pracują ze znormalizowanymi danymi, a pliki do takich nie należą). Byłbym daleki od stwierdzenia, że dla plików o wadze do 1 MiB baza danych jest dobrym miejscem ich składowania.
Odczyt danych z bazy może być szybszy od odczytu z systemu plików, ale w starciu z poprawnie skonfigurowanym i zarządzanym system plików jest praktycznie bez realnych szans. Chyba, że miałeś na myśli sytuację, gdzie dane binarne w bazie danych są fizycznie przechowywane poza nią (w systemie plików), a baza tworzy jedynie transparentny pomost pomiędzy tymi dwoma źródłami danych. Wtedy wyniki mogą być porównywalne.

Baza danych ma swoje zalety (przykładowo łatwość w utrzymaniu transakcji), ale do przechowywania plików nie została zaprojektowana => nie najlepiej się z nią w tym zakresie pracuje.
trafas
Ja uważam że zdecydowanie lepiej jest trzymać pliki w systemie plików niż w bazie.
Tak jak pisałem jest to ogólna zasada a nie wymóg.
Trzeba brać jeszcze pod uwagę np. do czego będzie wykorzystywana baza, jak często dane binarne byłyby odczytywane i jeszcze parę innych rzeczy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.