Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przycisk wstecz podczas sesji
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Luke
Witam!
Mam problem z zabezpieczeniem danych ma www dostępnych tylko po zalogowaniu z użyciem sesji. Sesja wydaje się działać poprawnie rolleyes.gif , ale kiedy się wylogowuję a potem użyję przycisku wstecz przeglądarki otrzymuję info o wygaśnięciu strony dry.gif , jednak po odświeżeniu wraca jako zalogowany użytkownik (rzecz nie do przyjęcia np w kawiarence internetowej blink.gif ). Czy jest jakiś prosty sposób na zabezpieczenie się przed tym? Powiem dodatkowo, że sprawdzałem z włączonymi i wyłączonymi cookies na dwóch różnych przeglądarkach. Bez zmian sadsmiley02.gif .
MarcinZ
Mam pytanie czy dales podczas wylogowania session_destroy(); questionmark.gif jka nie top sesja bedzie nadal a i powinieneś użyć funkcji usuwającej cookies z komputera z którego się łączyłeś....
sf
Podaj jak się wylogowujesz i logujesz. Bo sprawdzałem na swoim systemie logowania i jest ok. Nie ma szans uzyskać to co opisałeś tongue.gif
MarcinZ
Właśnie bo możliwe , iż nie są kasowane zmienne sesyjne i pliki cookies..
Gość_Luke
Mój kod po krótce wygląda tak:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. if($wylog==true)
  5. {
  6. unset($_SESSION['uzytkownik']);
  7. }
  8. $wylog=false;
  9.  
  10. $sql = mysql_connect('localhost', 'root', 'krasnal');
  11.  
  12. if(isset($_POST['login_u']) && isset($_POST['pass_u']))
  13. {
  14. // jeżeli użytkownik właśnie podjął próbę zalogowania
  15. $login = $_POST['login_u'];
  16. $pass = $_POST['pass_u'];
  17.  
  18. $zapytanie = &#092;"select * from uzytkownicy where login_s='$login' and pass_s=password('$pass')\";
  19. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  20.  
  21. if(mysql_num_rows($wynik) > 0)
  22. {
  23. // jeżeli dane są w bazie zarejestrowanie identyfikatora użytkownika
  24. $_SESSION['uzytkownik'] = $login;
  25. }
  26. }
  27.  
  28. ?>

Wszystko odbywa się w obrębie jednej strony, stąd warunek o wylogowanie.
Przyszło mi teraz do głowy, że może powodem jest odpalanie na localhoście?
MarcinZ
w tym miejscu chyba cookies gdzieś na dysku siedzą lub jest to wina przeglądarki..
sf
e, dziwny ten kod... pomimo tego, że się wylogowałeś dalej lecisz po stronie... po co? smile.gif

podziel to na 2 pliki lepiej, najlepiej zaloz sobie jakies konto/folder 'test' i tam zrob kod, ktory ominie np. mysql... itd i sobie testuj na najprostrzym mozliwym kodzie az sie uda i problem zniknie smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.