Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zamiana znaków. Prosty skrypt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
binprogrammer
Witam. Mam taki skrypt, do zamiany poszczególnych liter na inne, jednak zamiast np. zamienić mi "ab" na "kazu" zamienia mi "ab" na "kz" - pierwsze litery z tych głosek.

1. <?php
  2. $tekst = "aleks";
  3.  
  4. $array = array('a' => 'ka', 'b' => 'zu', 'c' => 'mi', 'd' => 'te', 'e' => 'ku', 'f' => 'lu', 'g' => 'ji', 'h' => 'hri', 'i' => 'kii', 'j' => 'zu', 'k' => 'me', 'l' => 'ta', 'm' => 'rin', 'n' => 'to', 'o' => 'mo', 'p' => 'no', 'q' => 'ke', 'r' => 'schi', 's' => 'ari', 't' => 'hi', 'u' => 'do', 'v' => 'ru', 'w' => 'mei', 'x' => 'na', 'y' => 'fu', 'z' => 'zi', ' ' => ' ');
  5.  
  6. $ile_znakow = strlen($tekst);
  7.  
  8. for($i=0; $i<$ile_znakow; $i++)
  9. {
  10. $tekst[$i] = $array[$tekst[$i]];
  11. }
  12.  
  13. print $tekst;
  14. ?>

Czy moglibyście mi podpowiedzieć gdzie leży błąd biggrin.gif?
Dzięki z góry
rocktech.pl
Witam.

Jeżeli próbujesz zastąpić n-ty znak stringa ciągiem znaków dłuższym niż 1 znak to otrzymujesz taki efekt smile.gif

1.  
  2. $tekst = "aleks";
  3. $nowy_tekst = null;
  4.  
  5. $array = array('a' => 'ka', 'b' => 'zu', 'c' => 'mi', 'd' => 'te', 'e' => 'ku', 'f' => 'lu', 'g' => 'ji', 'h' => 'hri', 'i' => 'kii', 'j' => 'zu', 'k' => 'me', 'l' => 'ta', 'm' => 'rin', 'n' => 'to', 'o' => 'mo', 'p' => 'no', 'q' => 'ke', 'r' => 'schi', 's' => 'ari', 't' => 'hi', 'u' => 'do', 'v' => 'ru', 'w' => 'mei', 'x' => 'na', 'y' => 'fu', 'z' => 'zi', ' ' => ' ');
  6.  
  7.  
  8. $ile_znakow = strlen ( $tekst );
  9.  
  10.  
  11. for ( $i = 0; $i < $ile_znakow; $i++ ) {
  12. $nowy_tekst .= $array[$tekst[$i]];
  13. }
  14. print $nowy_tekst;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.