Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ambitny Projekt Pomocy :))
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LukaszW
Wiec tak mam taką stronkę do wyklepania ale znam tylko html, php, MySql i to mi musi wystarczyć.

Ja to ma działać:

Wiec po kliknięciu na link pliku do pobrania ma się otworzyć nowa strona html w której ma się ukazać przewidywany czas pobierania pliku po czym plik ma się automatycznie sam pobierać bez kolejnego kliknięcia w jakiś link.

I tu mam pytanka :

1. Jak zpowodować automatyczne pobieranie pliku po otwarciu strony.
2. Jak w php z zmiennej o zawartości np:. 2.47MB (bo tak baza zwraca wielkość pliku ) wyfiltrować samo 2.47 i wpokowć do innej zmiennej co puźnej zostanie przeliczone na czas sciągania pliku.
3. i tak przy obazji jak po kliknięciu odsyłacza wymusić otwarcie nowego okna o konkretnych rozmiarach, a nie na cały ekran.

Dzięki a obfite wypowiedzi smile.gif
cim
ad. 1. może wysłanie nagłówków w php
ad. 2. rzutowanie typów zmiennych ze string`a na double (liczby zmiennopozycyjne)
  1. <?php
  2. $zmienna = settype($zmienna, &#092;"double\");
  3. ?>

ad. 3. mała funkcja w java script:
Kod
function pokaz_okno(adres){
open(adres, 'cos', 'width: xxx, height: xxx, top: xxx, left: xxx');
}

dla utworzonego pliku, który trzeba tylko tworzyć w nowym oknie lub:

Kod
function pokaz_okno(tytul, tresc){
var okno = open('', 'cos', 'width: xxx, height: xxx, top: xxx, left: xxx');
okno.document.open();
okno.document.write("<html><head><title>" + tytul + "</title></head><body>" + tresc + "</body></html>");
okno.document.close();
}

używając powyższych kodów możesz ustawić czy np. pasek adresu, statusu czy narzędzi ma być pokazany czy nie... (3 argument funkcji open() )

btw. w jaki sposób chcesz przeliczyć wielkość pliku na czas jego ściągania :?:
LukaszW
Jeżeli chodzi o przeliczanie to mam tu na myśli przeliczenie na modem, neostradę mniej więcej ile się będzie ciągneło itp:. czyli np 2.78Mb 2.78*1024=2846 kb
modem ciągnie max 56600/8=7.07kb/s czyli 2846/7.07=402 sek =6.7min

Ad.3 nie znam JavaScript
Wrzucę to tak jak mi podałeś. Czy Java jakoś się zaczyna i kończy np:. <java></java> smile.gif
function pokaz_okno(tytul, tresc){
var okno = open('', 'cos', 'width: xxx, height: xxx, top: xxx, left: xxx');
okno.document.open();
okno.document.write("<html><head><title>" + tytul + "</title></head><body>" + tresc + "</body></html>");
okno.document.close();
}

Więc podpowiedz mi jeszcze co oznaczają te 3 argumęty zazn. na czerwono(1szy pust 2gi przecinek 3ci cos
i co to jest pozostałe czerwone i fioletowe reszty się domyślam.

Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.