Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] dwa id w jednym div
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dave666
Witam

czy można zastosować dwa id w jednym div chodzi mi o cos takiego
  1. <style type="text/css">
  2. #pierwszy{}
  3. #drugi{}
  4. </style>

1. <div id="pierwszy drugi"></div>
Tuminure
O ile dobrze mi wiadomo, to nie można.
Identyfikator z założenia jest unikalny (czyli nigdy się nie powtórzy na danej stronie), więc jaki byłby sens dodawania drugiego identyfikatora dla dowolnego elementu?

@down
Po co w taki sposób? Jedno id może służyć do modyfikowania elementu zarówno w css, jak i w javascript.
dave666
mam input ktory pierwsze id daje mu style a drugi odwołuje sie do jquery w class moge uzyc kilka a id nie ale zaraz cos wymysle
rocktech.pl
Witam.

Co do atrybutu id specyfikacja mówi jasno.

Cytat
ID and NAME tokens must begin with a letter ([A-Za-z]) and may be followed by any number of letters, digits ([0-9]), hyphens ("-"), underscores ("_"), colons (":"), and periods (".").

W wolnym tłumaczeniu:

Cytat
ID i NAME musi zaczynać się znakami z zakresu ([A-Za-z]) i może zawierać cyfry ([0-9]) oraz następujące znaki: ("-"),("_"),(":"),(".").
batman
Cytat(dave666 @ 11.07.2012, 14:30:07 ) *
czy można zastosować dwa id w jednym div chodzi mi o cos takiego

Pozwól, że zacytuję mój ulubiony w ostatnim czasie tekst
Cytat
No es posible.

Do tego co chcesz zrobić, musisz wykorzystać klasy.
viking
Użyj kilku klas class="pierwsza druga trzecia". Id ma jednoznczanie identyfikować element.
dave666
Dziękuję za odpowiedz o to dokładnie mi chodziło a możecie mi jeszcze powiedzieć dlaczego programisci css-a nie zamykają ostatniego znacznika cos takiego

#costam{
width:1000px;
height:200px;
diplay:block:
float:left
}

zawsze mnie to dziwiło widze to tylko w duzych projektach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.