Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Zmiana roszszerzenia pliku .gif na .png
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
panmlody
Witam was!

Mam problem, więc przejdę od razu do meritum.
Mam ikoneczki, które muszę wgrać w lanq_polish i teraz jest problem, bo pierwotnie styl cyta rozszerzenie .gif, nie było by problemu, ale jak pewnie niektórzy z was wiedzą to rozszerzenie strasznie zjeżdża z jakości.

Tak więc teraz moje pytanie, gdzi emogę ustawić żeby styl wczytywał mi te ikonki w rozszerzeniu .png?

Pozdróweczki!
Lkingsmiley.png
miniol
instalujesz notepad++
otwierasz plik z szablonem
klikasz ctrl+h
zamieniasz .gif na .png
panmlody
Właśnie chodzi mi o to, który plik?
Kshyhoo
Nasze szklane kule z rana są w StandBy, więc pytanie zadam wprost: jaki to skrypt?
panmlody
PrzemoC
Kshyhoo
phpBB by Przemo?
panmlody
W rzeczy samej
Kshyhoo
To pewnie masz jakiś panel zmiany języka zainstalowany, bo w czystej wersji zdaje się tego nie ma.
panmlody
No to skoro z tym nic nie zrobie, to teraz tak dygesyjnie.
Miałem poprzesuwane tematy forów na stronie głównej i udało mi się je "przytulić" do siebie.
Ale nie wiem gdzie znajdę jakieś ustawienia odpowiadające za podfora?
piotrex41
Jeśli chodzi o ikony, to skoro nie możesz znaleźć pliku to czemu nie zapiszesz w PhotoShopie czy tam gimpie ich w GIF? Przecież on też może być przeźroczysty, więc nie ma problemu.

Co do ustawień odstępów, to chyba wszytko idzie zrobić w pliku CSS szablonu który używasz. Zobacz sobie w źródle strony jakie wartości class="" są nadawane elementom, które chcesz edytować i edytuj to w CSS.
miniol
Cytat(panmlody @ 12.07.2012, 08:41:45 ) *
Właśnie chodzi mi o to, który plik?

Odpalasz jakąś wyszukiwarkę plików (np:Harddisk Search and Stats) i wklepujesz nazwę jakiegoś pliku graficznego, który znajduje się w plikach źródłowych. Po kilku sekundach znajduje odpowiedni plik.
panmlody
piotrex41 - robiłem tak jak piszesz i pozostałbym przy tym gdyby nie fakt, że zapis .gif nie odtwarza tylku kolorów co np .png w wyniki czego, mając te ikony w gifie są rozmazane..
piotrex41
O ile się nie mylę to w PS można ustawić ilość kolorów przy zapisie w GIF, klikasz File -> Save for WEB i masz możliwość manewrować jakością, ilością kolorów itp.
panmlody
Wiem, ale to nic nie zmienia..
piotrex41
To może źle zapisujesz, no trudno, jest jeszcze obejście, ale tego się w sumie raczej nie poleca. Wysyłasz ikonki na serwer, kasujesz te co są standardowo z rozszerzeniem GIF i zmieniasz rozszerzenia tym PNG na GIF jak byś zmieniał nazwę. Jest to nie najlepsze, ale jak nie dajesz rady inaczej, to możesz spróbować tak.
panmlody
Dlaczego nie najlepsze? moze mieć to poźniej odniesiednie do poprawnego działania?
piotrex41
Nic się nie stanie, ale jak chcesz mieć GIFy to powinieneś zapisać jako GIFy tongue.gif A jak masz PNG to powinieneś wyświetlać PNG edytując kod, ale trudno, jak nie umiesz inaczej, to zrób tak, nic się nie stanie, i nie stracisz na jakości ikon.
panmlody
Wiem, że nie strace wtedy.
Dobra dzięki wam za poświęcenie czasu.

P.S. MAsz bład na swoim blogu w zakładce o mnie:

"Zapewniam z wyczucie estetyki i smaku graficznego każdego projektu oraz terminowość."

Dziwne, nie pomogło, dalej jest rozmazane.

a co najśmieszniejsze ikony spoza obszaru nowych postów, się nie rozmazują...?
mimol
crtl + r
Wyczyść pamięc podręczną
panmlody
Już znalażlem plik konfiguracyjny.
Post do zamknięcia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.