Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Zapytanie do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lethys
Mam jakiś banalny problem od wczoraj na który po prostu nie mogę wpaść snitch.gif

Prosty skrypt, pobranie wyniku z bazy.

Baza update:

jest w niej jeden wpis

id, id_owner, id_cel, time, pozostalo_dni
1, 3, 432, 01:30, 12

Kod php:

1.  
  2. include ("config.php");
  3.  
  4.  
  5. $aktualizacje = mysql_num_rows(mysql_query("select * from update")) or die(mysql_error());
  6.  
  7.  
  8. if ($aktualizacje == 0){
  9.  
  10. echo 'Nie ma nic, aktualizacje: '.$aktualizacje.'';
  11.  
  12.  
  13. }else{
  14.  
  15.  
  16. $zapytanie = mysql_query("select * from update");
  17.  
  18. while ($record = mysql_fetch_array($zapytanie)) {
  19.  
  20.  
  21. echo("<p><div class=\"mws-form-message2 update\">$record[time] - Cel <b>$update_cel[nazwa]</b> został zaaktalizowany przez <b>$update_nick[nick]</b>, do osiągnięcia celu pozostało $record[pozostalo_dni] dni.</div></p>");
  22.  
  23. }
  24.  
  25. }

Wywala błędy:

1. Warning: mysql_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/vhosts/dupa.pl/httpdocs/dashboard2.php on line 154
  2. You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'update' at line 1
nospor
nie update a `update`

Słowo update to słowo zastrzezone i nie można od tak go sobie użyć.
Lethys
Cytat(nospor @ 25.07.2012, 10:47:47 ) *
nie update a `update`

Słowo update to słowo zastrzezone i nie można od tak go sobie użyć.

Właśnie na to wpadłem, jak robiłem inną część kodu i było w zapytaniu update haha.gif

nospor
a na przyszłość
nie:$aktualizacje = mysql_num_rows(mysql_query("select * from update")) or die(mysql_error());

a:
$res = mysql_query("select * from update") or die(mysql_error());
$aktualizacje = mysql_num_rows($res);
serdelinho
tak jak kolega wyzej napisal. porządkuj kod odpowiednimi zmiennymi, zapobiega to popelnianiu bledów smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.