Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Brak wyników i błąd.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PatroL14
Witajcie, napisałem sobie wyszukiwarkę aby po wpisaniu peselu wyszukało mi klienta niby wszystko ok jak nic nie wpiszę wywala błąd tak jak chciałem, jak wpiszę poprawny pesel też wyskakuję to co chciałem ale jak wpisze zły pesel to wyświetla mi białą stronę a ja właśnie chciałbym tam jakiś tekst, że klient nie został odnaleziony.

KOD :

1. xxx
kajzur
Możesz sprawdzić czy ile rekordów zostało zwróconych. Jeśli 0 to znaczy ze nie znaleziono.
np:

Kod
$klient_pesel = mysql_fetch_row(mysql_query("SELECT COUNT(*) FROM Klienci where pesel='$szukaj_pesel'"));

if($klient_pesel[0] == 0)
echo 'Nie pasuje do nikogo.';
toaspzoo
lepiej
  1.  
  2. $klient_pesel = mysql_num_rows(mysql_query("SELECT pesel FROM Klienci where pesel='$szukaj_pesel'"));
  3. if($klient_pesel == 0)
  4. echo 'Nie pasuje do nikogo.';
PatroL14
Jak zrobie tak i wpiszę prawidłowy pesel to pokazuje :

Kod
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/polskimc/public_html/Naukaphp/szukaj.php on line 25

KOD :

1. xxx
mmmmmmm
22-24:
  1. $klient_pesel = mysql_query("SELECT pesel FROM Klienci where pesel='$szukaj_pesel'");
  2. if(mysql_num_rows($klient_pesel)== 0)
  3. echo 'Nie pasuje do nikogo.';
kajzur
Ponieważ w 25 linii zmienna $klient_pesel to już ilość zwróconych rekordow a nie zasób zasób bazy danych. Zrób zapytanie po raz drugi.
PatroL14
Dzięki pomogło smile.gif

Można zamknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.