Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Odrzucanie części ułamkowej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
michat34
Witam, szybkie pytanie. Jaka funkcja powoduje odrzucenie części ułamkowej? Jednak chodzi mi o taką w której można kontrolować do którego miejsca po przecinku. Mam liczba 4.561442, a chciałbym 4.5. Jak można to wykonać? Szukałem w internecie ale znalazłem tylko funkcje typu ceil, floor czy round, nie tą o którą mi chodzi.
abort
A co Ci się nie podoba na http://www.php.net/manual/en/function.round.php w przykładzie #1? Bo jak dla mnie to jest tam wszystko, czego potrzebujesz...
shinuexx
mógłbyś np sprintf użyć. Do czego chcesz wykorzystać to?? Do porównywania liczb??
michat34
Skrypt liczy mi ile lat brakuje komus do pelnoletności albo ile temu skończył. Tylko głupio podawać, że ktoś skończył 18 lat 1.6514235 lat temu, wystarczy 1.6.

@abort tego nie zauważyłem, czy round moze przyjac argument, do ktorego miejsca zaokraglic?
webdice
Zamiast tracić czas na pytanie na forum już dawno sprawdziłbyś w manualu. Zobacz co robi drugi parametr.
abort
A, czekaj - doczytałem. Z 4.561442 otrzymać 4.5...
No to napisz sobie banalną funkcję
Kod
function odrzuc ($value, $poprzecinku) {
  $mult = pow (10, $poprzecinku);
  return ( floor ($value*mult) / $mult);
}

Pisane "na kolanie", ale chyba idea powinna być zrozumiała...
w/w funkcja obetnie do 4.5, podczas gdy round (4.561442, 1) zwróci wynik 4.6
michat34
@up
heh do tego jeszcze nie doszedlem w samouczku ; )

w kazdym razie dziekuje Ci za link do manuala i funkcje, przyda sie w przyszlosci, mozna zamknac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.