W bazie MySQL są tabele: ksiazki(id, tytul, wydawca, rok, dzial), autorzy(id, nazwisko, tytuł naukowy, miejsce, inne). Relacja między nimi to "wiele do wiele". Dlatego stworzyłem też tabelę: autorzyksiazek(id_ksiazki, id_autora).
Mam stronkę, na której jest wyświetlana lista książek. Dane rekordów pochodzą tylko z tabeli ksiazki. Dane prezentowane są w formie listy:
Kod wygląda tak:
"
$db_name = "nuke";
$con = mysql_connect("localhost", "root", "") or die("Blad otwarcia bazy");
$db = mysql_select_db($db_name, $con) or die("Otwarcie tabeli nie powiodło się");
$sql = "select * from k_ksiazki";
$result = mysql_query($sql, $con) or die("Błąd połączenia");
print "<html><body>";
while ($record = mysql_fetch_array($result)) {
$id_ksiazki = $record[0];
$tytul_ksiazki = $record[1];
$n_wydawcy = $record[2]; $rok = $record[3];
$dzial = $record[4];
$indeks = $record[5];
print "<br>ID Książki: $id_ksiazki, Tytuł: <b>$tytul_ksiazki</b><br>Wydana przez: <b>$n_wydawcy</b> w roku <b>$rok</b>. Przypisana do działu: <b>$dzial</b>. <br> Autorzy: NIE_WIEM_CO_TU_WPISAĆ";
}
print "</body></html>";
"
Chciałbym, aby za słowem Autorzy (na końcu skryptu), pojawiła się lista wszystkich autorów. Problem polega na tym, że aby wyświetlić listę autorów, trzeba najpierw:
1. wskazać id książki z tabeli ksiazki,
2. sprawdzić w tabeli autorzyksiazek, jakie numery id autorów przypisane są do danego numeru id ksiązki,
3. sprawdzić, jakie jest nazwisko autora, który ma dane id.
Najlepiej byłoby za słowem "Autorzy" wstawić nazwę zmiennej, ale nie wiem jak ją zdefiniować i w którym miejscu umieścić.
Ponieważ to jest mysql, to złożony select odpada. Prawdopodobnie bedę musiał wykonywać jakieś operacje na zmiennych bedących wynikami poszczególnych poleceń select.
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Czy ktoś mógłby pomóc? Proszę wskazać choćby metodę, o gotowe rozwiązanie nei mam odwagi prosić

Pozdrawiam
BŁażej