Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ciągi Zapytań
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pkacper
słyszałem że można mieść jeden dokument php np. index.php i odwoływać się do innych przez ciąg zapytań np. index.php?page=1 Jak mam to zrobić, wytłumaczcie o co w tym chodzi
switch
To proste. Do strony np index1.php ładujesz inne. Działa to tak jak jest przy użyciu ramek, czyli masz np jedną strone główną z menu i stałą treścią a ładuja Ci się tylko strony z tym co chcesz dać. Ułatwia to bardzo zycie przy kolejnych aktualizacjach wityny, gdyż jeżeli miałbyś dodać jakis link w menu dla 300 stron, to troche potrwa a tak zrobisz to dla jednej. To oczywiście tylko przykład. Nie zrozum mnie żle, że to jest tzw. "ramka", ale działa na podobnej zasadzie. Z ta różnicą, że jest to lepsze rozwiązanie niż zastosowanie wspomnianych tutaj ramek.
pkacper
Tak wiem o tym ale chodzi mi o same dołączanie innych stron do tej głównej jeśli możesz podaj jakiś przykład
kicaj
  1. <?php
  2. if( isset( $_GET['page'] ) )
  3. {
  4. if( $_GET['page'] == 1 )
  5. {
  6.  include( 'plik1.php' );
  7.  }
  8.  elseif( $_GET['page'] == 2 )
  9.  {
  10.  include( 'plik2.php' );
  11.  }
  12. } 
  13. else
  14. {
  15. include( 'startowa.php' );
  16. }
  17. ?>

Bylo juz na forum, poszukaj...
pkacper
Dzieki exclamation.gif!
gkeb
Zainteresuj sie rowniez funkcja swith ->lepsze niz spora ilosc if-ów.
  1. <?php
  2.  
  3. switch ($page)
  4. {
  5. case 1:
  6.  include &#092;"page1.php\";
  7.  break;
  8. case 2:
  9.  include &#092;"page2.php\";
  10.  break;
  11. default:
  12.  include &#092;"page.php\";
  13.  break;
  14. }
  15.  
  16. ?>
yavaho
Ja mam troche krocej
Ale nalezalo by jeszcze wstawic sprawdzenie czy taki plik istnieje i czy napewo znajduje sie na lokalnym serwerze.
  1. <?php
  2. if( isset( $_GET['page'] ) )
  3. include( 'plik'.$_GET['page'].'.php' );
  4. else
  5. include( 'startowa.php' );
  6. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.