Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: LIKE odnoszące się do 4 kolumn w 2 tabelach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
dtrb
Witajcie.

Mam problem chcę wyszukać daną treść w czterech różnych kolumnach, które są w dwóch róznych talelach

Tabela 1 --> TYTYL | TRESC

Tabela 2 --> TYTUL | TRESC

i chcę żeby w tych czterech kolumnach wyszukało mi zadaną treść

zrobiłem takie zapytanie ale jest kulawe i mi dubluje rekordy tylko z tabeli 2

select * from pages, news WHERE pages.tresc LIKE '%$p_tresc%' OR pages.tytul LIKE '%$p_tresc%' OR news.tresc LIKE '%$p_tresc%' OR news.tytul LIKE '%$p_tresc%'

POMOCY! PROSZĘ!
nospor
Jeśli tabele w żaden sposób się nie łączą to nie możesz od tak sobie dać ich we FROM bo będziesz miał iloczyn kartezjański w wyszukiwaniu.
Kazda tabela musi być w osobnym SELECT....FROM.....
A dwa SELECT....FROM..... łączysz ze sobą przy pomocy UNION dzięki czemu wszystko będzie w ramach jednego zapytania
dtrb
Chyba źle konstruuje to zapytanie:

select * from pages WHERE tresc LIKE '%$p_tresc%' OR tytul LIKE '%$p_tresc%' UNION select * from news WHERE tresc LIKE '%$p_tresc%' OR tytul LIKE '%$p_tresc%'

Bo ciągle mam błąd...

Zapewne to jakaś źle kreska, szyk lub nawias... Szukałem w sieci jak używać tego UNION ale tam jakieś kosmiczne konstrukcję.
alegorn
na początek podaj kod błędu, zajęcia z wróżenia z fusów to nie na tym forum.

jak znam życie - liczba kolumn w union ci się nie zgadza...

poza tym to co ulepiłeś to koszmar dla serwera. mam nadzieje ze do szkoły to potrzebujesz, nie na produkcję.. za coś takiego - mój admin zaproponował by ci honorowe samobójstwo.

j.
dtrb
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource

Coś takiego:

"Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource"
erix
A wykonanie samego zapytania w konsoli co zwraca?
nospor
Masz podac błąd bazy danych a nie kodu php...
Tu masz napisane jak się wyświetla błędy bazy
Temat: Jak poprawnie zada pytanie

Cytat
jak znam życie - liczba kolumn w union ci się nie zgadza...
Jest to bardzo prawdopodobne
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.