Witam, nie mogę sobie poradzić z nawigacją na stronie -projekt jest oparty głównie na php ale zakładkę mój profil zrobiłem całą w jquery i ajaxem odpalam phpa. Wszystko gra, dynamicznie przechodzą sobie pod-zakładki typu, moje dane, zdarzenia itp, problem pojawia się na moich wiadomościach gdzie są kolejne pod-zakładki ładowane dynamicznie bez przeładowania jak skrzynka odbiorcza, wysłane i nowa wiadomość. Mianowicie np w skrzynce odbiorczej lub w wysłanych wyświetlane są nagłówki wiadomości wraz z nickiem i avatarem nadawcy lub odbiorcy w tych drugich. Można sobie kliknąć nie tylko na nagłówek, żeby wejść do wnętrza wiadomości ale na nick lub avatar usera, żeby zerknąć do jego profilu. I tutaj pojawia się problem. Będąc we wnętrzu wiadomości lub w profilu innego usera po kliknięciu na mały link nawigacyjny (powrót do poprzedniej strony) przerzuca do mojego profilu gzdie to wszystko się zaczęło ale do pierwszej zakładki jaka tam jest. I nie jest to oczywiście skrzynka odbiorcza ani nadawcza. Jutro dorobię tam jeszcze paginację w jquery i pojawi siękolejny problem, bo po kliknięciu na powrót do poprzedniej strony chciałbym aby powrót nastąpił do tego miejsca w którym kliknięto na link. Linki typu powrót do poprzedniej strony zrobiłem pierwotnie w php $_SERVER['HTTP_REFERER'] ale w javiescript dzieje sięt samo history.back() lub history.go(-1), ponieważ w pasku url jest adres do mojego profilu a nie do którejś tam pod-zakładki wczytywanej dynamicznie ajaxem. Pytanie moje brzmi czy istnieje jakiś sposób, żeby wracać do miejsca kliknięcia na link? Bo jeśli nie da siętego w żaden sposób rozwiązać to chyba zacznę otwierać linki w nowym oknie, żeby nie tracić tego co jest w chwili klikania na link. Choć nie podoba mi się za bardzo otwieranie czegoś w nowym oknie chyba że dynamicznie zrobić to w jQuery ale roboty będzie na 2 dni bo np klasa profilu usera w php to kilkaset linijek. Macie jakieś pomysły?
z góry dzięki