Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z iso-8859-2
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
antman
Mam stronkę w większości opartej na skryptach php. Niestety mam problem z newsami... Na stronie głównej wpisałem linijkę w sekcji <head>
Cytat
<META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html;charset=iso-8859-2">
, ale mimo tego w tekście moich newsów nie wyświetla się "ś"... pozostałe polskie literki natomiast się wyświetlają... jak dla mnie to jest dziwne...
Próbowałem umieszczać w includzie w którym mam newsy również linijkę z iso-8859-2 ale ciągle jest to samo...
Próbowałem również zrobić tak by dany meta-tag był wprowadzany przez php funkcją echo
Cytat
echo "<head>";
echo "<META HTTP-EQUIV="content-type" CONTENT="text/html;charset=iso-8859-2">";
echo "</head>";
, ale niestety wyskakuje mi błąd
Cytat
Parse error: parse error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';' in /home/dv/public_html/antman/teksty/news.php on line 3
...

Co mam robić?! POMÓŻCIE...
yavaho
Nie masz problemu tylko z "ś" ale rowierz z "ą" i "ź" - widac to w dziale "Kontakty".
Po prostu na stronie masz ustawione kodowanie "iso-8859-2" a tekst piszesz w edytorze, który ma ustawione kodowanie w "windows-1250".

1) jakiego edytora uzywsz do pisania kodu i jakie ma ustawione kodowanie?
2) jak lub w czym piszesz lub wprowadzasz te newsy?

a ta linijka:
  1. <?php
  2. echo &#092;"<META HTTP-EQUIV=\"content-type\" CONTENT=\"text/html;charset=iso-8859-2\">\";
  3. ?>
powinna wygladac w ten sposob:
  1. <?php
  2. echo('<META HTTP-EQUIV=\"content-type\" CONTENT=\"text/html;charset=iso-8859-2\">');
  3. ?>

ale nie potrzeba tego umieszczac w komendzie "echo"
antman
Stronke pisze w notatniku, newsy również... kodowanie ANSI... przy innych wyświetla się tylko kod php...
Co mam robić pomóżcie?! Próbowałem już wszystkiego... HELP!!!
Vertical
To może by tak spróbować charset=ANSI ? A jakby to nie zadziałało, to poszukaj na forum... były z tego co pamiętam o tym 2 tematy. Może spróbujesz techniki sh4dow'a ?
antman
Niestety kodowanie ANSI powoduje, że nie ma w ogóle polskich liter...
Jakiej techniki sh4dowa?!
yavaho
Jezeli kod wprowadzasz w notatniku, to przed wyslaniem plikow na serwer przepusc je przez jakis program do konwersji znakow np: Gżegżółka, Ogonki itp.

Albo moze zmien kodowanie na stronie na windows-1250 co raczej nie jest zalecane, ale pozbedziesz sie klopotu.

I proponuje abys sobie zrobil jakis panel administratora i ze strony www wprowadzal wszystkie newsy wtedy wszysto bedzie OK ale bedzie potrzebna baza danych.
antman
Spróbuje pobawić się tymi programikami...
Jak zmieniam kodowanie na windows-1250 też brakuje mi ś... śmieszne nie?
yavaho
Cytat(antman @ 2004-09-09 18:15:53)
Jak zmieniam kodowanie na windows-1250 też brakuje mi ś... śmieszne nie?
Bo w tej chwili w newsach nasz kodowanie windows-1250
a cytaty masz kodowane w iso-8859-2

Przejdz na jeden standard. Przekonwertuj wszystkie pliki jakie masz na jeden standard i taki ustaw na stronie.
Chyba nie masz bazy danych? bo w takim przypadku radzil bym sie dostosowac do kodowania w jakim byly wprowadzone teksty do bazy.
antman
Gżegżóła mi pomogła... dobry ptaszek!!! Dzięki yavaho...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.