Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wartość zmiennej jako parametr posta
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
AQuatro
Witam.
Czy jest możliwość napisać taki adres internetowy w pasku adresu, żeby wartością zmiennej parametru post, była wartość zmiennej tej samej strony, zawarta w skrypcie na stronie.
Przykładowo: adres strony:
http://www.wwwwww.pl?klucz=RRRRR
RRRRR, jest wartością zmiennej zdefiniowanej na tej samej stronie w skcypcie.
Np.
var zabezp = RRRRR
Chodzi oczywiście o ominięcie zabezpieczenia strony.

Bez problemu mogę to ominąć, tylko mam pytanie, jak to zrobic w jednym adresie paska adresu?questionmark.gif
Macie pomysł?
matwiej
wydaje mi się że można to zrobić tak

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var adres = "http://www.wwwwww.pl?klucz=" + zabezp;
  2. window.location.href = adres;
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Chociaż nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem o co chodzi.
AQuatro
Chodzi mi przede wszystkim o to, żeby całość zawierała się w jednej linii na pasku adresu.
No i ta linia ma wykonać w zasadzie 2 zadania.
Pobrać z istniejącej strony klucz zabezpieczający, który znajduje się w skrypcie.
a następnie ten już pobrany klucz ma być wartością zmiennej przesyłanej w adresie strony.
Czyli www.jakasstrona.pl?klucz=XXX
gdzie xxx musi zostać pobrane z tej samej strony, gdzie widnieje jakowartość innej zmiennej.
matwiej
No to właśnie powinien na takiej zasadzie działać ten skrypt który podałem.
Wchodzi Pan X na stronę www.mojastrona.pl
Skrypt czyta wartość zmiennej zabezpieczenie i przekierowuje adres tak aby było ze zmienna klucz.
Skrypt dajesz na sam początek. Aby się nie wykonywało przekierowanie za każdym razem sprawdzasz czy trafiło na stronę. Robisz to za pomocą funkcji.
Kod
window.location.toString();

Wydaje mi się że nie istnieje możliwość zrobienia tego bez przekierowania. Ponieważ najpierw musi zostać wczytana storna by pobrać zmienną. Dopiero potem może zostać ona dopisana do pasku adresu.
johnny_b
Cześć,
AQuatro, opisz szerzej koncepcję zastosowania skryptu: krok po kroku - jakiego efektu oczekujesz. Ogólnie opisywana przez Ciebie metoda nie dotyczy metody POST tylko GET, do adresu nie przekażesz wartości zmiennej do URL - domyślnie. Czy zmienna "zabezp" jest poufna? bo rozumiem, że kod, który ma pobierać dane z poprzedniej strony ma dostęp do tej zmiennej + powinien umiejscowiść jego wartość w pasku adresu strony2. Ogólnie postu JS nie odczyta* - z tego co wiem, jeżeli jest inaczej to proszę o poprawę - więc musisz przekazać zmienną "zabezp" do strony2. Następnie przekazany $_POST przypisz do stałej zmiennej. W następnej kolejności w skrypcie JS możesz przypisać zmiennej JS wartość funkcji <?php?> przez co osiągniesz efekt. W następnej kolejności JS będzie miał dostęp do nowo przypisanej funkcji. Jeżeli chodzi o pasek adresu i chęć przekazania wartości zmiennej ze strony1 do strony2 w pasku adresu to użyj po prostu $_GET --> wtedy tak jak @matwiej opisał możesz pobrać dane z URL.

Nie wiem czy o to Ci chodziło, ale gdybyś to jaśniej opisał to pewnie udało by się udzielić trafniejszej odpowiedzi. Skomentuj czy się udało, Pozdrawiam Johnny_B

Cytat
żeby wartością zmiennej parametru post,

superglobalna tablica $_POST na 99% nie jest dostępna dla PHP*
AQuatro
Jeszcze raz, postaram się to dokładnie wyjaśnić.
Na jednej ze stron jest zdefiniowane coś takiego:
<script type="text/javascript">
(function() {
var zabezpiecz = '303020300203040404';

Ten klucz cyfr jest losowy zależny od IP.

Ten klucz jest jawny, każdy kto wyświetli zrodło strony może go zobaczyć.
Jednak problem polega na tym, że ja w jednej linii z paska adresu muszę odczytać ten klucz,
następnie uruchomić drugi raz stronę dołączając go na końcu:
www.strona.pl?klucz=zabezpiecz

Czyli jedny ciągiem poleceń z paska adresu odczytujemy wartość zabezpiecz, i uruchamiamy tę stronę raz jeszcze z pozyskanym parametrem.
johnny_b
Hmm, no to możesz pobrać adres IP, a następnie w dalszej części skryptu wyświetlić odpowiednią dla niego stronę. Nie rozumiem jednej rzeczy, czym uwarunkowana jest potrzeba wyświetlenia specjalnego adresu www z kluczem w adresie strony??
Cytat
Jednak problem polega na tym, że ja w jednej linii z paska adresu muszę odczytać ten klucz,

Czyli mówisz o drugiej stronie, która do której ktoś jest przekierowywany? jeżeli tak to metoda opisana przez @matwiej da taką możliwość

Czy koncepcja wygląda:
1. Ktoś wchodzi na stronę --->www.przyklad.com {na tej stronie jest skrypt, który pobiera i przypisuje adres ip do zmiennej KLUCZ php/js}
2. TUTAJ PROBLEM ? w jaki sposób przechodzi się do tej strony aktualnie?
3. Przekierowanie do strony www.przyklad.com?klucz=123437123 ?
4. Co później będzie pobierało ten klucz?

jeżeli to nie jest nic tajnego to najlepszy sposób to udostępnienie kodu i opisanie krok po kroku czego oczekujesz i co gdzie się ma dziać smile.gif Pozdrawiam. + czy próbowałeś zastoswać w/w przeze mnie sposoby?? w/w sposoby powinny pomóc, ale jeżeli dalej nie ma tego efektu to daj więcej danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.