Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Edycja danych w formie tabelki
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
MatKus
Witam

kilka(naście?) godzin już spędziłem szukając rozwiązania i testująć rózne gridy w sieci znalezione i nie mogę znaleść takiego, który by miał to, co potrzeba, więc może ktoś z forumowiczów zna rozwiązanie.

Otóż potrzebuję zrobić edytor danych. w PHP przygotowuję dane, które użytkownik będzie edytował. Dane będą mu przedstawione w formie tabelki. Możliwości, jakie ma mieć user to:
  • Oczywiście edycja danych.
  • Dodatkowym plusem była by możliwość dodania własnej funkcji walidującej wprowadzone dane, ale to już nie obowiązkowe, od biedy zrobię to tylko po zapisie po stronie PHP, a skoro już mogę weryfikować dane, to i dobrze by było móc podświetlić, co jest nie tak (formatowanie komórek)
  • Kopiuj/wytnij + wklej danych, w tym wielu komórek oraz wierszy. Czyli jeśli zaznaczę 5 wierszy, nacisnę ctrl+c, odznacze te wiersze, nacisnę ctrl+v, to doda mi się w tym miejcu kopia tychże 5 wierszy, nie zastępując niczego innego (czyli zwiększy się ilość wierszy)
  • możliwość zmiany kolejności kolumn oraz wierszy (ewentualnie przez wytnij/wklej)

Na koniec user klika "zapisz" i wszystko leci postem na serwer, cała tabelka. Dodatkowym plusem był by jakiś pasek postępu zapisywania, bo czasem będzie tego nawet kilkadziesiąt MB danych, ale to już nie jest konieczne.

Znalazłem sporo różnych gotowych rozwiązań, ale tylko nieliczne pozwalają zaznaczyć/skopiować kilka komórek na raz, a żaden ze znalezionych przeze mnie nie pozwala wkleić kilku wierszy bez zastępywania już istniejących danych. Pewnie marnie szukam, bo nie wierzę, żebym był pierwszym na świeci potrzebującym tego, więc może ktoś z forumowiczów mi pomoże?

Jedyne, co znalazłem, to googlowski arkusz kalkulacyjny, ale znając google ten wkrótce wprowadzi za to opłaty i znów będę miał problem, więc wolał bym googlowskiego rozwiązania uniknąć.

Zaznaczam, że rozwiązanie nie musi być darmowe do komercyjnego wykorzystania, jestem gotów dać te 50, a może nawet 100$, o ile rozwiązanie będzie naprawdę dobre.
rocktech.pl
Witam.

Zerknij na Ext JS i ten przykład.
MatKus
Dzięki

Niestety to, co mi podałeś raczej nie spełnia moich potrzeb. Po pierwsze, nie widzę tam w ogóle opcji edycji, ale może za mało się przyglądałem, a po drugie nawet, jak ją znajdę, to działa to odwrotnie, niż mi potrzeba, bo użytkownik zapisując dane nie prześle wszystkiego na serwer, bo tu nie koniecznie wszystko jest pobrane, a więc serwer nie dostanie wszystkich danych.
aras785
Proszę bardzo:

http://handsontable.com/demo/ajax.html
MatKus
Ło, i chyba mi właśnie dużo czasu oszczędziłes smile.gif
Wielkie dzięki
aras785
To dobrze. Na stronie głównej w/w strony masz dużo innych przykładów. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.