Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript]Pytanie o pobranie rekordów z bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Zielonkawy18
Witam

Mam taki zamiar:

z combobox-a wybrać np. Warzywa i w tabeli:

ID NAZWA CENA

pojawią mi się jego dane, pole CENA ma być inputem ( abym mógł modyfikować aktualną cenę ) i zrobić przycisk Oblicz oraz Modyfikuj. Przycisk Oblicz ma sumować wszystko z textboxów ( na pewno JS ). Niby mam koncepcję, ale chodzi mi o to jak do tego podejść aby najprościej : zsumować ( sprawdzić łączną cene ), rozdzielić ( aktualizować, jeżeli łączna cena mi pasuje ). Pobrać rekordy mógłbym tak:

http://www.w3schools.com/php/php_ajax_database.asp

ale chodzi mi o rozwiązanie takie aby nie było problemów z pozostałymi opcjami.

Naprawdę nikt nie może mi pomóc? :-)
john_doe
praktycznie masz gotowaca pod tym linkiem. Jednak ja wolałbym użyć jQuery niż czystego JS. Efekt ten sam w każdym razie.

Wiadomo, że aby otrzymać cenę w inpucie musisz odpowiednio zmodyfikować skrypt php tak aby pole cena z db zapakować w input type text. Nadaj temu inputowi odpowiednie id`ki tak abyś mógł napisać kolejną funkcję, która w pętli będzie leciała po tych id, pobierała ich value i wykonywała sumowanie.
Jeśli będziesz to miał w inputach możesz ( wiadomo ) skasować daną wartość i wpisać nową i wywołać powtórnie sumowanie.
Teraz musisz napisać kolejny plik php, który zawierać będzie skrypt UPDATE tego co zmieniłeś + funkcję w js ( lub już teraz nie koniecznie ) -> możesz to słać już postem do tego skryptu bez użycia js.

p.s. zdaję sobie sprawę, że to co chcesz zrobić jest rzeczą niewielką jednak poczytaj o JSON. Lepiej jest aby skrypt php nie zwracał HTMLa a dane w postaci JSON - jest to po prostu wydajniejszy sposób
Zielonkawy18
Z którego kodowania zalecasz bym skorzystał?

http://www.lonet.eu/php/json-czyli-efektywna-komunikacja/
john_doe
json_encode()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.