Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyszukiwanie haseł
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Tomblo
Witam,

mam problem z wyszukiwarką, na początku używałem metody POST i działało w połowie dobrze, ale chce używać metody GET, żeby wpisane hasła były widoczne w adresie. Tu mam taki mały problem:

1. <form class="search-box-form-main" action="index.php?k=szukaj" method="GET">
  2. Wpisz słowa kluczowe:<br/>
  3. <input type="text" name="keyword_tag" class="search-box-tag-main" value="wpisz słowo kluczowe"/></br>
  4. Wybierz kategorie:<br/>
  5. <input type="text" name="what" class="search-box-tag-main" value="wybierz kategorie" /></br>
  6. Wybierz podkategorie:<br/>
  7. <input type="text" name="where" class="search-box-tag-main" value="wybierz podkategorie" /></br>
  8. <input type="submit" class="search-box-button-main" value="Szukaj" />
  9. </form>

Niestety jak wduszam Szukaj, to adres wygląda tak:
www.xyz.pl/index.php?keyword_tag=wpisz+słowo+kluczowe&what=wybierz+kategorie&what2=wybierz+podkategorie

a powinien:
www.xyz.pl/index.php?k=szukaj&keyword_tag=wpisz+słowo+kluczowe&what=wybierz+kategorie&what2=wybierz+podkategorie

Problemem jest więc to, że w ogóle mi nie przechodzi do strony wyszukiwania, w czym tkwi problem?
mieszkos
jak ci tak zależy na tym k=szukaj to daj na poczatku inptuta
<input type="hidden" name="k" value="Szukaj" />
temblo
Dzięki, to tez jest jakies rozwiazanie. Tylko dlaczego znika k=szukaj w adresie? Ktos cos wie czym to moze byc spowodowane?
Tomblo
Miałbym też drugie pytanie, mam trzy kryteria wyszukiwania i bez względu na to ile kryteriów wybiore w adresie pokazują mi się zawsze wszystkie trzy (tzn. keyword_tag=wpisz+słowo+kluczowe&what=kategoria&what2=podkategoria), a ja chciałbym aby przy wyborze tylko np. dwóch (przy wpisaniu tylko kategorii i podkategorii) w adresie wystąpiło wyłącznie what=kategoria&what2=podkategoria
temblo
Ktoś wie jak ukryć nie wypełniony input (żeby nie znajdował się w adresie) w przypadku wykorzystania do wyszukiwania metody GET?
mokry
1. Twoje "k" zniknęło, bo input typu "submit" nie ma atrybutu "name"
2. Jeżeli chcesz ukryć niektóre zmienne, jeszcze przed wysłaniem formularza, musisz skorzystać z JavaScript.
temblo
Użyłem jquery ale niestety żadnych zmian,

mam taki kod:

1. <form id="search-box-form-main" action="index.php?k=szukaj" method="GET">
  2. <input type="hidden" name="k" value="szukaj" />
  3. Wpisz słowa kluczowe:<br/>
  4. <input type="text" name="keyword_tag" class="keyword_tag" value=""/></br>
  5. Wybierz kategorie:<br/>
  6. <input type="text" name="what" class="search-box-tag-main1" value="wybierz kategorie" /></br>
  7. Wybierz podkategorie:<br/>
  8. <input type="text" name="where" class="search-box-tag-main" value="wybierz podkategorie" /></br>
  9. <input type="submit" class="search-box-button-main" value="Szukaj" />
  10. </form>
  11. <script type="text/javascript">
  12. $(document).ready(function() {
  13. $("#search-box-form-main").submit(function() {
  14. if($(".keyword_tag").val()=="") {
  15. $(".keyword_tag").remove();
  16. }
  17. });
  18. });
mokry
  1. <form id="search-box-form-main" action="test.html" method="GET">
  2. <input type="hidden" name="k" value="szukaj" />
  3. Wpisz słowa kluczowe:<br/>
  4. <input type="text" name="keyword_tag" class="keyword_tag" value=""/></br>
  5. Wybierz kategorie:<br/>
  6. <input type="text" name="what" class="search-box-tag-main1" value="wybierz kategorie" /></br>
  7. Wybierz podkategorie:<br/>
  8. <input type="text" name="where" class="search-box-tag-main" value="wybierz podkategorie" /></br>
  9. <input type="submit" class="search-box-button-main" value="Szukaj" />
  10. </form>
  11. <script type="text/javascript">
  12. $(document).ready(function() {
  13. $("#search-box-form-main").submit(function() {
  14. if($(".keyword_tag").val()=="") {
  15. $(".keyword_tag").remove();
  16. }
  17. $("#search-box-form-main").submit();
  18. });
  19. });
  20. </script>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.