Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odliczanie czasu i przesłanie go do bazy danych
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
estern
Witam, js jest moją słabą stroną, a chciałbym zrobić w nim odliczanie czasu. Ma polegać na tym, że gdy kliknę w dany przycisk zaczyna się odliczanie od 10 min. do 0 min. i 0 sek., czas jest wysyłany do bazy danych tak, aby po nawet opuszczeniu strony czas płynął (nie wiem czy zmienne mają być przesyłane do php, czy nawet baza danych jest potrzebna, tak jak pisałem nie znam js). Mam nadzieję, że mi ktoś w tym pomoże bo dosyć długo się z tym trudzę. co_jest.gif
johnny_b
Cześć estern!

nie kodu dla Ciebie nie napisze, ale postaram się opisać jak powinieneś zinterpretować ten problem smile.gif. JS działa po stronie przeglądarki, są moduły/a właściwie serwery, emulujące js po stronie serwera, wtedy istniałaby szansa na odliczanie czasu, nawet po zamknięciu przeglądarki -> node.js, ale jeżeli nie rozumiesz js, to nodeJs w niczym Ci nie pomoże. Js jest przeznaczony stricte do prezentacji kodu po stronie klienta/lokalnie, więc nie ma tu domyślnie komunikacji z serwerem, natomiast sama komunikacja z serwerem może odbywać się również przez ajaxa - nigdy nie próbowałem łączyć się js/ajax do sql, ale po prostu się z tego nie korzysta w taki sposób, ponieważ byłaby to bardzo niebezpieczna metoda jeżeli chodzi o protekcje danych. Wybrałeś zły środek, skorzystaj z rozwiązań server-side (php/asp) wraz z utrzymaniem sesji.

Jeżeli chciałbyś ominąć model {wysyłanie danych do bazy} to w js odliczanie polega na tym, że pobierasz aktualny czas, zmieniasz go na format liczby całkowitej, i dekrementujesz wartość czasu o wartość 1 sekundy i wyświetlasz, po czym z opóźnieniem 1 sekundy powtarzasz całą funkcję.

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.