marcus755
1.02.2013, 13:20:54
Hej,
Jak zrobić prostą wyszukiwarkę/filtr produktów, gdzie po zaznaczeniu odpowiednich radio, a potem kliknięciu buttona "search" przefiltrują się nam divy z zawartością?
<h3 class="search">Kategoria 1
</h3> <input name="kat_1" type="radio" value="0"><label for="kat_1">Pozycja 1 kat1
</label><br> <input name="kat_1" type="radio" value="1"><label for="kat_1">Pozycja 2 kat1
</label><br> <input name="kat_1" type="radio" value="2"><label for="kat_1">Pozycja 3 kat1
</label><br>
<h3 class="search">Kategoria 2
</h3> <input name="kat_2" type="radio" value="0"><label for="kat_2">Pozycja 1 kat2
</label><br> <input name="kat_2" type="radio" value="1"><label for="kat_2">Pozycja 1 kat2
</label><br> <input name="kat_2" type="radio" value="2"><label for="kat_2">Pozycja 1 kat2
</label>
<h3 class="search">Kategoria 3
</h3> <input name="kat_3" type="radio" value="0"><label for="kat_3">Pozycja 1 kat3
</label><br> <input name="kat_3" type="radio" value="1"><label for="kat_3">Pozycja 1 kat3
</label><br> <input name="kat_3" type="radio" value="2"><label for="kat_3">Pozycja 1 kat3
</label>
<div class="bottom"><input name="SEARCH" type="submit" value="SEARCH" class="btn_search"></div>
Zwykły filtr może wyglądać np. tak:
<nav>
<a href="#" id="prod1">link 1
</a> <a href="#" id="prod2">link 2
</a> <a href="#" id="prod3">link 3
</a> <a href="#" id="prod4">link 4
</a> </nav>
<div class="box prod1 prod2">box prod1 prod2
</div> <div class="box prod1 prod2">box prod1 prod2
</div> <div class="box prod1 prod3">box prod1 prod3
</div> <div class="box prod1 prod3">box prod1 prod3
</div> <div class="box prod1 prod2">box prod1 prod2
</div> <div class="box prod1 prod4">box prod1 prod4
</div>
$(function(){
$('nav>a').click(function(e){
e.preventDefault();
var id=$(this).attr('id');
$('div.box:not(.'+id+')').hide('slow');
$('div.'+id).show('slow');
});
});
Jak przekształcić powyższy skrypt, ew. jakiś inny przykład, który będzie filtrował kategorie i produkty po zaznaczeniu radio i naciśnięciu buttona "Search"?
fizzlebubble
2.02.2013, 15:41:56
Proszę, submit jest niepotrzebny:
http://jsbin.com/ukeyec/1/edit
marcus755
2.02.2013, 22:33:29
fajnie działa, bardzo jesteś blisko tego, o co mi chodziło, ale potrzebuję coś takiego jak podałeś w przykładzie, z tym że teraz jak klikam w radio w danej kategorii,
to znika mi zawartość z jakiejś kategorii po zaznaczeniu radio i nie mogę już zmienić w danej kategorii pozycji tej kategorii.
Chodziło mi o to, by:
Po wybraniu danej pozycji (zaznaczeniu radio) w kategorii
- nie blokowało mi się radio, tak że nie mogę zmienić na inne (tylko jedno) radio w danej kategorii
- aby samo zaznaczenie radio nie powodowało jeszcze akcji filtrowania, a dopiero kliknięcie buttona search wywoływało tę akcję
np. Wybieram sobie dowolne (oczywiście tylko jedno) radio z pierwszej kategorii, dowolne z drugiej kategorii, i trzecie,
klikam button search i dopiero wtedy, i w zależności, które pozycje (radio) w danej kategorii wybrałem, po tych mi się filtruje...
Czyli kliknięcie buttona search powoduje wywołanie funkcji, która sprawdza jakie radio było zaznaczone w pierwszej, drugiej i trzeciej kategorii,
i w zależności od tego daje efekt taki, że pokazują się divy z produktami powiązane z poszczególnymi kategoriami, tak jak ma to często miejsce w sklepach internetowych,
że mogę sobie przefiltrować produkt w zależności od kategorii, w jakich się znajdują...
jak to zrobić?
fizzlebubble
5.02.2013, 00:12:27
Jeśli chcesz abym Ci pomógł (teraz i następnym razem) to zawsze markup (html, css) wrzucaj mi na jsbin i w temacie podawaj link. W tej wklejcie co Ci wstawiłem popraw html tak aby dzialal jak chcesz i pokombinujemy coś z js'em.