Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W czym obsługiwać cookie w JS czy PHP?
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
james8
Witajcie,

tak jak w temacie, jestem początkującym programistą, znam już html, php, mysql, java script ucze się Code Ignitera. \

Zastanawiam się jaki sposób osbługi ciasteczek jest najłatwiejszy i najbardziej wydajny.

Wiem że można zrobić to w wielu językach, np JS, PHP jednak nie wiem co wybrać. Proszę o Wasze opinie smile.gif
kamil4u
Zależy od przypadku - przyszłego zastosowania.

Wykorzystanie PHP ma tę zaletę, że gdy ktoś będzie miał wyłączoną obsługę JS to tak czy siak zapiszesz ciastko.
james8
Cytat(kamil4u @ 10.02.2013, 19:13:20 ) *
Zależy od przypadku - przyszłego zastosowania.

Wykorzystanie PHP ma tę zaletę, że gdy ktoś będzie miał wyłączoną obsługę JS to tak czy siak zapiszesz ciastko.

Próbowałem przebrnąć przez TEN tutorial, jednak jest trochę zawiły, zastanawiam się czy faktycznie nie pozostać przy php.

Może jeszcze jakieś opinie / przemyślenia w temacie? smile.gif
kamil4u
Jaki tutorial?

Napisz co chcesz zrobić to doradzimy Ci już na konkretnym przykładzie.
james8
Cytat(kamil4u @ 10.02.2013, 20:22:08 ) *
Jaki tutorial?

Napisz co chcesz zrobić to doradzimy Ci już na konkretnym przykładzie.

Przepraszam, z roztargnienia zapomniałem dodać LINKU.

Zacząłem budaować portal ogłoszeniowy, i pomyślałem sobie, że niektóre dane mogłby być przechowywane w ciasteczkach (np. login, hasło, ostatnie wyszukiwania, wybrana lokalizacja itp).
Portal najprędzej będzie oparty o Code Igniter, bądź Smarty.

Frameworki prawdopodobnie posiadają już obsługę Cookie (chodź do tego jeszcze nie dotarłem), uczę się wszystkiego na raz Frame worki, JS, Jquery, Ajax smile.gif
kamil4u
Cytat
że niektóre dane mogłby być przechowywane w ciasteczkach (np. login, hasło ...

Zanim zaczniesz to robić koniecznie poczytaj o bezpieczeństwie trzymania danych w ciasteczku - a raczej jego brakiem.
james8
Cytat(kamil4u @ 10.02.2013, 22:07:34 ) *
Zanim zaczniesz to robić koniecznie poczytaj o bezpieczeństwie trzymania danych w ciasteczku - a raczej jego brakiem.

Czytałem trochę na temat bezpieczeństwa. Sądzę że najbardziej zagrożone jest zapamiętywanie hasł na publicznych komputerach (szkoły, biblioteki, etc.). Na prywatnych komputerach, czy profilach zagrożenie nie jest aż tak wielkie.

Jak sądzicie w jaki sposób facebook rozwiązał zapamiętywanie haseł , ciasteczka czy jakiś inny sposób?

pitu
Na pewno nie zapamiętuje hasła. Na forum wczoraj lub dzisiaj był temat dotyczący autologowania, czego tego o czym piszesz. Poszukaj podany jest tam jeden z przykładów jak to wykonać.
james8
Cytat(pitu @ 10.02.2013, 22:57:00 ) *
Na pewno nie zapamiętuje hasła. Na forum wczoraj lub dzisiaj był temat dotyczący autologowania, czego tego o czym piszesz. Poszukaj podany jest tam jeden z przykładów jak to wykonać.

Znalzalem i zapoznam się. Proszę powiedzcie mi czy używacie ciasteczek, jeśli tak to do czego?
kamil4u
Przykłady:
- różne style na stornie(zmiana szaty graficznej ) - zapamiętanie co wybrał użytkownik
- komunikaty, które powinny się pojawić tylko raz: Google używa do "poinformowania" Cię o przeglądarce chrome.
- przekazywanie zmiennej JS<-->PHP (praktycznie wyparte przez AJAX )
- zapamiętywanie faktu, że użytkownik odwiedził już daną stronę
Niktoś
Może tyko dodam, że ciasteczka obsługiwane przez js nie będą należeć do najbezpieczniejszych. W js nie możliwe jest wykreowanie ciasteczka z flagą httponly lub bodajże secure.
Pawel_W
Cytat(james8 @ 10.02.2013, 21:11:04 ) *
Przepraszam, z roztargnienia zapomniałem dodać LINKU.

co do tego tutorialu to zastanawiałbym się nad jego wartością merytoryczną, bo np. czym różni się podany przez nich przykład:
  1. function usunCookie(nazwa) {
  2. var dzis = new Date()
  3. if (document.cookie!="") {
  4. var toCookie=document.cookie.split("; ");
  5. for (i=0; i<toCookie.length; i++) {
  6. var nazwaCookie=toCookie[i].split("=")[0];
  7. var wartoscCookie=toCookie[i].split("=")[1];
  8. if (nazwaCookie==nazwa) document.cookie=nazwaCookie+"=;expires="+dzis.getMonth()-1
  9. }
  10. }
  11. }
od tego:
  1. function usunCookie(nazwa) {
  2. var dzis = new Date()
  3. if (document.cookie!="") {
  4. document.cookie=nazwa+"=;expires="+dzis.getMonth()-1;
  5. }
  6. }

jak ktoś już się bierze za robienie poradników to mógłby chociaż je sprawdzać pod kątem bezsensownego kodu smile.gif
james8
Cytat(Pawel_W @ 11.02.2013, 07:30:53 ) *
jak ktoś już się bierze za robienie poradników to mógłby chociaż je sprawdzać pod kątem bezsensownego kodu smile.gif

Też wydawało mi się to masłem-maślanym, ale za długo siedziałem przed komputerem i nie wiedziałem już czy ze mną jest coś nie tak czy autor coś sknocił tongue.gif
kamil4u
Do cookie w JS polecam: http://blog.kukawski.pl/2007/02/26/js-a-cookies/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.