Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wyszukiwanie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Szczav
Czy mechanizm wyszukiwania na stronie opartej na MySQL powinien szukać słów w całej bazie i poszczególnych tekstach, czy przy opcji dodawania nowych tekstów na stronę dodać pole w którym osoba dodająca tekst sama wpisze słowa kluczowe, a wyszukiwanie będzie się odbywało tylko w zakresie tego pola (ze słowami kluczowymi podanymi przez autora txtu). Chciałem wybrać pierwsze rozwiązanie, ale nie wiem czy przy bazach danych, gdzie trzeba będzie przeszukać wiele długich rekordów narzut nie będzie bardzo zwalniał ładowania się strony.
Cod
Odświeżam temat, bo sam chciałbym też zrobić coś takiego, ale przydałby się jakiś fachowiec, który powiedziałby, jak lepiej przeszukiwać?
mazy
chyba lepsze są tylko słowa kluczowe, przecież nie wszystkie słowa opisują text, mnie to przeważnie wkurza jak wyszkuję a tam jakies nie na temat podstrony.
Fo
no to czyli tak jak ja robie wlasnie - wyszukiwarka wg. slow kluczowych ale ja mam taki cyk ze jak ktos mi wpisze slowo kluczowe bez ąęćżźńłó to to jest juz inny wyraz i trzeba by napisac cos co by sprawnie obsluzylo polskie ogonki i jak jest np. kategoria jęczmień to sie dane wybiora ale jak jest juz jeczmien to sie nie wybiora - ja utwilem z tym wlasnie i ciagne ten temat o tu --> http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=2490
kicaj
...nie wiem czy dobrze zrozumialem!

Chcesz np dla newsa wpisywac slowa kluczowe, a jesli masz dodawanie newso tez przez userów to im sie nie bedzie chcialo wpisywac w nastepnym polu formularza slow kluczowych!?

Jesli nie o to chodzi to sorrki smile.gif))
Fo
nie, mam stala kategorie ktora jesli wpisze w wyszukaj z polskimi lub bez polskich ogonkow to chcialbym zobaczyc te same dane. czyli wpisuje jeczmien albo jęczmień i dane wybieraja sie takie same.
Chodzi o wybieranie recordow pod wzgledem kategorii ale kategorie jak mi ktos poda bez polskich to mu sie nie wyswietla dane z uwagi na to ze w bazie maja ogonki. ja juz mam maly miszmasz na bani.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.