Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przeglądanie katalogu.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
ŁukaszŁ.
Witam!

Mam pytanie, czy da się w jQuery lub czystym JS przeglądać zawartość, katalogu? Cel jest taki żeby sprawdzić ścieżkę każdego pliku z katalogu i wrzucić taką ścieżkę do tablicy. Wiem jak to zrobić w PHP ale potrzebuję użyć JS/jQuery.

Pozdrawiam!
bpskiba
javascript wykonywany jest po stronie przeglądarki, a php po stronie serwera.
Chodzi ci o katalog u klienta jak rozumem - i tutaj odpowiedź powinna brzmieć: "Nie. javascript ze względów bezpieczeństwa nie ma dostępu do systemu plików "
.....ale jest dużo "wytrychów", które to umożliwiają, chociaż sprawia to problemy zależnie od systemu operacyjnego i przeglądarki
Wyjątek stanowią pliki cookie
ŁukaszŁ.
Właśnie nie, chodzi mi o przeglądanie katalogu po stronie serwera, tak żeby zrobić slider korzystając ze zdjęć zamieszczonych w katalogu, ale chciałbym, żeby skrypt sam mi listował zawartość do tablicy. Zrobiłem to w php ale chciałem w JS/jQ.
nospor
Jeśli js by mógł listować mój lokalny katalog to stary, w życiu bym nie odpalił przeglądarki. Zastanów się co piszesz.
!*!
Jemu chyba chodzi o coś takiego http://elfinder.org/
nospor
!*! przecież to lata po serwerze (lub po bazie serwera) a nie po moim lokalnym dysku. Autor wyraźnie napisał, że nie interesuje go serwer a lokalny dysk usera.
!*!
Przeczytałem to jeszcze raz i wyszło jasno że chodzi o serwer, a nie dysk lokalny.
nospor
Cytat
Właśnie nie, chodzi mi o przeglądanie katalogu po stronie serwera
Fakt, przeczytałem to szybko i mi wyszło na adwrót smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.