Często na stronach mam różne formularze najczęściej dane z nich wysyłane są metodą post.
Słyszałem już nie raz że jeżeli takie dane chcemy przesłać do bazy MySQL należy użyć funkcji real_escape_string by zabezpieczyć się przed włamaniem. No i tu pojawia się problem gdyż wysyłane dane na jednym serwerze potrzebują tej funkcji na innym tylko to przeszkadza.
Przykład
w formularzu wpisałem:
coś tam ' i coś innego
Wiadomo, że znak ' powinien zostać "zabezpieczony" lecz nie wiedzieć czemu na jednym serwerze taki tekst wysłany metodą post(nie wiem jak jest z get) jest przekazany w tablicy post jako: coś tam \' i coś innego (oczywiście wypisanie tego na ekranie nie pokarze nam slesha)
Lecz jeżeli chciałbym wysłać taki tekst do bazy i potraktuję to jeszcze za pomocą real_escape_string to przy wypisaniu danych z bazy widnieje na ekranie tekst z \'
Jednak niektóre serwery (przynajmniej tak chyba kiedyś było) nie miały tak zabezpieczonych danych i bez real_escape_string wyskakiwał błąd zapytania.
Ciekawię się czy teraz wszędzie tak jest, że dane wysłane z formularza są tak zabezpieczanie, a jak nie to jak stworzyć kod by na każdym serwerze działał dobrze?