Witam.
Niedługo stawiam (a włąściwie ktoś mi w tym pomoże, bo nie znam się na tym) stronę typu kwejk.pl, na której jednak będą też filmiki wstawiane z dysku i dlatego strona potrzebuje sporego serwera z dużym dyskiem.
Na początku zamierzałem kupić 1 serwer dedykowany, ale pewna osoba doradziła mi, aby kupił 2 serwery(1 na aplikację i bazę danych a 2 na pliki multimedialne).
Tak więc pomyślałem, że faktycznie może bym kupił jakiś VPS na bazę i aplikację + dedyk ze sporą ilością miejsca na pliki multimedialne,
jednak z 2 strony wg. mnie takie rozwiązanie też jest 2 razy bardziej nastawione na to, że strona będzie 2 razy częściej padała (wiadomo 2 razy wieksze szanse, że któryś serwer padnie).
Zastanawiałem się też, czy jest możliwość np. przydzielenia konkretnej ilości zasobów ramu i procesora na baze i aplikację a reszty zostawienia na pliki multimedialne, bo wtedy wszystko miałbym na 1 serwerze.
Jakie rozwiązanie byście mi zaproponowali?
P.S. Ja jestem laikiem w tych sprawach, i serwer - instalowanie i konfigurację, będę musiał komuś i tak zlecić, ale chciałbym się rozeznać w temacie co mam wybrać i chciałbym abyście mi podali jakieś sensowne argumenty na to.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.