Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykres interpolacji i aproksymacji w JS
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
lipmar1789
Witam. Mam za zadanie zrobić interpolację i aproksymację w JavaScripcie. Będzie ona obliczana na podstawie kliknięć na wykresie, czyli odczyt położenia kursora itd. Dodam, że mam to samo napisane w java, ale nie wiem jak się za to zabrać w js. Jestem totalnie zielony. W javie interpolacja wygląda tak:

Chciałbym uzyskać efekt jak najbardziej zbliżony. Nie wiem też za bardzo jak to jest w javie napisane (kod jest dosyć rozbudowany), ale tutaj próbowałem użyć funkcji bezierCurveTo, lecz nie za dobrze to wychodziło i nawet nie wiem czy wyjdzie prawidłowo. Więc może lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z obliczeń Lagrange’a, ale też nie wiem jak to zrobić. Podsunie ktoś jakiś pomysł od czego zacząć?
rzymek01
Hmm, temat jest szeroki...

na poczatek warto zapoznać się ogólnie z teorią obliczeń maszynowych.

Kiedy już masz świadomość odnośnie różnych błędów i ograniczeń wynikających z przyjętej arytmetyki możesz zabierać się do implementacji jakiegoś algorytmu, np. interpolacji w sensie Lagrange'a , wielomianami Czebyszewa itp. Na studiach informatycznych traktuje o tym przedmiot Metody Numeryczne.

Napewno nie korzystaj z żadnych funkcji typu bezierCurveTo, bo Ty sam, za pomocą jakiś algorytmów, musisz znaleźć odpowiedni wielomian. Do testów, wstępnej implementacji polecam Mathlaba albo darmowego Octave.

W sieci jest dość sporo na temat interpolacji, zapytaj jeśli będziesz mieć konkretnie jakiś problem.
Przy problemie aproksymacji mamy daną funkcję f(x) więc pewnie chodzi Ci o interpolację.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.