Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pasek w dol
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Majcon
Witam
Nie wiem czy dobry dział ale ok
Tworzę czat i potrzebuje aby boczny pasek przesówania był na dole zaraz po wejściu na stronę jak i po napisaniu żeby przesowal się na dół bo chce aby nowe wiadomości były na dole (kurde nie wiem jak to wyjaśnić )
kod css
Kod
#chat {
overflow : auto;
width : 40em;
height : 30em;
margin-top : 15px;
background : #FFFFFF;
text-align : left;
border : 1px solid #000000;
}

a i fajnie by było jakby się przesowal tylko wtedy gdy jest na dole żeby jak ktoś czyta starsze wiadomości żeby mu na dół nie zjechało
Majcon
A mogę prosić o jakiś szybki przykład ?
!*!
Cytat(Majcon @ 3.05.2013, 15:20:34 ) *
A mogę prosić o jakiś szybki przykład ?

http://jsfiddle.net/zbUvD/
Majcon
Bardziej chodziło mi o jakiś kod
!*!
A niby co masz wyżej? Obrazki?
Majcon
a możesz mi to tu dac? bo nie mam jak na pc wejść
kamil4u
Jak nie masz jak otworzyć teraz linku( nie masz dostępu do PC ) to po co Ci teraz rozwiązanie, skoro i tak nie będziesz mógł go przetestować? Poczekaj jak będziesz przy PC i będziesz miał chwilę wolnego czasu, a następnie poczytaj o funkcjach, które podałem, przeanalizuj kod, który napisał !*! i odpowiednio go przerabiając wykorzystaj w swoim projekcie.

Pozdrawiam i więcej zaangażowania
Majcon
Ja większość pisze na telefonie
!*!
Cytat(Majcon @ 3.05.2013, 21:15:56 ) *
Ja większość pisze na telefonie

Współczuję.
http://jsfiddle.net/zbUvD/show/
Chyba możesz wyświetlić źródło?

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. $(window).scrollTop($(document).height());
Majcon
Cytat(!*! @ 3.05.2013, 21:34:26 ) *
Współczuję.

Niby tak ale to kwestia przyzwyczajenia mam fajna aple na android więc jest spoko gorzej właśnie jak czegoś nie wiem ;D

Ale cały czatGG napisałem praktycznie na telefonie i nawet nawet wyszedł ;p

I dzięki za pomoc w nocy poczytam jeszcze ;) o tym wszystkim

Co do źródła zawsze można pobrać za pomocą php ;p

Z tego co próbowałem zrozumieć powstało coś takiego
  1. <script type = "text/javascript">
  2. var haha.gif = document.getElementById("chat");
  3. haha.gif.scrollTop = haha.gif.scrollHeight;
  4. </script>

ale coś tu źle jednak sleep.gif

Już ok oczywiście to tylko testowe a tak myślę czy za pomocą np css można ustawić "sowak" na dole bo też trzeba pomyśleć o tych co nie obsługują javascript
kamil4u
Kod masz dobry. Nie wiem czemu Ci nie działa. Pewnie masz gdzieś inne błędy lub nie masz załadowanego jeszcze DOM-u.

Kod
<div id="test">

a<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>b

</div>

<style>#test{ height: 100px; overflow: scroll; }</style>

<script>
    var test = document.getElementById("test");
test.scrollTop = test.scrollHeight;
    </script>

Cytat
Już ok oczywiście to tylko testowe a tak myślę czy za pomocą np css można ustawić "sowak" na dole bo też trzeba pomyśleć o tych co nie obsługują javascript
Nie przypomina mi się, żeby była taka możliwość. Ale czat polega na tym, że używasz AJAX, więc bez JS i tak nikt nic nie zrobi.
Majcon
ok jest nie dałem onload ;D może coś wymyśle później co do nie obsługi js smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.