Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Transmisja video live
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
qbas-s
jakich narzędzi można użyć aby zaimplementować na stronie internetowej transmisję live np. z konferencji? Jakie zasoby sprzętowe i sofware'owe należy posiadać?
!*!
Z nowszych rzeczy wystarczy webRTC + flash dla zapewnienia kompatybilności, a zaplecze serwerowe zależne jest od rozmachu z jakimś coś planujesz.
qbas-s
nigdy takiego czegoś nie ogarniałem. Jaki dokładnie sprzęt jest potrzebny do podstawowej obsługi takiej transmisji live? Załóżmy, że transmisję live będzie oglądać 1000 osób. Napewno kamera która nagrywa w miarę dobrej jakości, mikrofon, dobre łącze do przesyłania video, vps(czy serwer dedykowany?) z dobrym łączem(jakie?).

Obraz i dźwięk jest rejestrowany przez sprzęt. Co w następnej kolejności działoby się z tymi danymi?
!*!
Zależy jak do tego podejdziesz, webRTC daje ta przewagę że wszytko robisz po stronie klienta i nie musisz mieć niczego z zewnątrz.
http://www.webrtcexample.com/

W IE (ma własny odpowiednik webRTC, Google twierdzi że można to z nimi połaczyć, nie testowałem), Operze zwykłej (choć nie wiem czy w nowszej wersji na webkit też) jednak to nie działa i musiałbyś to połączyć z flashem, a tu przydałby się jakiś serwer do streamingu np. red 5.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.