Witam,

w serwisie internetowym, którego jestem autorem, dodałem nową funkcję jaką jest wyświetlanie trasy przejazdu pracownika przy pomocy Google Maps JavaScript API v3.
Wszystko działa znakomicie. Nie mogę tylko zrozumieć limitów wykorzystania poszczególnych "funkcji" Google Maps JavaScript API v3.
Nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi, czy The Google Directions API jest tym samym co usługa Google Maps JavaScript API v3 Directions Service questionmark.gif
Wydaje mi się, że w obu tych przypadkach, funkcjonalność jest identyczna. W dużym uproszczeniu, zwracają obiekty przechowujące informacje na temat drogi przejazdu z ptk A do ptk. B.

Jedyna różnica, jaka rzuciła mi się w oczy jest taka, że w przypadku The Google Directions API nałożony jest dzienny limit rządań w wysokości 2 500 requests.

Google Maps JavaScript API v3 udostępnia usługę nazwaną Directions Service, przy której nie są podane żadne limity, a funkcjonalność wydaje się być identyczna.
Aby skorzystać z tej usługi wystarczy stworzyć obiekt klasy DirectionsService i przesłać odpowiednio przygotowane rządanie.
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. var directionsDisplay = new google.maps.DirectionsRenderer({draggable: true});
  2. var directionsService = new google.maps.DirectionsService();
  3.  
  4. var request = {
  5. origin: start,
  6. destination: end,
  7. provideRouteAlternatives: true,
  8. travelMode: google.maps.TravelMode.DRIVING
  9. };
  10.  
  11. directionsService.route(request, function(result, status)
  12. {
  13. if (status == google.maps.DirectionsStatus.OK)
  14. {
  15. directionsDisplay.setDirections(result);
  16. directionsDisplay.setPanel(trasa);
  17. }
  18. });
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

Czy takie wywołanie jest już naliczane przez Google jako wykorzystanie rządania The Google Directions API ? Czy jest to liczone na poczet jednego wyświetlenia Google Map ?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Serdecznie pozdrawiam
Adam K.