Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pętla w pętli w pętli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php_amator
Hej,
Jako początkujący (wskazuje na to moj nick) chciałbym zapytać doświadczonych kolegów jak rozwiązać taki problem.
Zachciało mi się pętli w której będziemy generowali 3 cyfrowo literowe kody.
I tak mamy zmienną $A której zakres wynozi 14, zmienną $B której zakres to A do N i zmienną $C której zakres to 3.
w wyniku działania pętli chciałbym uzyskać maksymalną ilość jak wspomniałem trójek składających się ze zmiennych $A.$B.$C I w efekcie powinno to wyglądać tak:

1A1
1A2
1A3

1B1
1B2
1B3

aż do 14N3

Prawdę mówiąc nie wiem jak się do tego zabrać. Czy mordować się pętlami I warunkami, czy zbudować tablicę I pobierać wartości z tablicy.
Jaka petal będzie najlepsza w tym przypadku ? for= czy while=

[php]
tu miał być skrypt ale chyba coś się na serwerze zamieszało bo nie dotarł :(
[/php}
_Borys_
Bez pętli raczej tego nie zrobisz
  1. <?php
  2.  
  3. $a = range(1, 14);
  4. $b = range('A', 'N');
  5. $c = range(1, 3);
  6. foreach ($a as $f)
  7. {
  8. foreach ($b as $s)
  9. {
  10. foreach ($c as $t)
  11. {
  12. echo $f . $s . $t . '<br />';
  13. }
  14. }
  15. }
  16.  
  17. ?>
Wazniak96
Cytat(_Borys_ @ 31.08.2013, 16:54:54 ) *
Bez pętli raczej tego nie zrobisz

Na upartego zrobisz za pomocą array_map, ale gra raczej jest nie warta świeczki wink.gif
php_amator
Cytat(Wazniak96 @ 31.08.2013, 16:07:26 ) *
Na upartego zrobisz za pomocą array_map, ale gra raczej jest nie warta świeczki wink.gif

Ooooooo pięknie kolega mi to pokazał ... nie miałem pojęcia że to tak można zrobić.
Cudnie smile.gif
I super przejżyście.
Stokrotne dzięki

Przyznam się bez bicia, potrzebowałem szybkiej formy zapisu do bazy MySQL takich właśnie kodów w takim dokładnie porządku I poszło pieknie, dodałem tylko procedure zapisu I wypełniłem pola w sekundę zamiast wklepywać ręcznie 588 kodów smile.gif
Przy okazji nauczyłem się jak działa ten skrypt smile.gif

Bardzo pożyteczne ustrojstwo smile.gif

Pozdrawiam I dziękuję jeszcze raz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.