Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL]Ładowanie serii obrazków - niby animacja
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
php_amator
Witam ponownie
Tu wasz namolny php_amator.
Wpadła mi do głowy taka myśl, żeby ładować serię obrazków udających animację np rosnącego słupka.
Teoretycznie przynajmniej tak mi się wydawało bedzie to proste, w praktyce okazało się, że nie za bardzo działa jak tego oczekiwałem.

Skrypt pobiera z bazy informacje o ilości - tu jest OK
Informacja przechowywana jest w zmiennej $AFR['ilosc']
w następnym kroku wstawiam pętlę
I lece od zera do wartości z $AFR['ilosc']
Wygląda to mniej więcej tak:

1.  
  2. $ext = ".jpg"; //rozszerzenie pliku graficznego
  3. $qnt = $AFR['ilosc'];
  4. $a = range(0, $qnt);
  5.  
  6. foreach ($a as $xx){
  7.  
  8. echo '<div id="slupek" img src=images/'.$xx.$ext.'></div>';
  9. if($xx>149){ ($xx=149); // ograniczyłem wartość z uwagi na ograniczoną ilość obrazków słupka :)
  10. }
  11. }

Skrypt działa poprawnie ale tylko za pierwszym razem lub po odświezeniu strony I ładnie widać jak się ładuje - słupek rośnie do wskazanej wartości.
Kiedy przechodze do następnej wartości (kiedy skrypt pobiera kolejną wartość z bazy ) ładowanie nie wygląda już tak efektownie I zamiast rosnącego słupka pojawia się poprostu obraz słupka o określonej wysokości czyli np jeśli wartość pobrana wynosi 100 skrypt jakby nie wykonuje petli I nie laduje po kolei poszczególnych obrazków od 0 do 100 tylko od razu wyswietla "100.jpg" - brak animacji sad.gif
Gdzie tkwi błąd ewentualnie jak zrobić żeby jednak za każdym razem się animował / ladowal po kolei obrazki questionmark.gif
Może zamiast pętli zrobić odwołanie do zewnętrznej funkcji która będzie wykonywała ładowanie obrazków ?

Pomysł z takim animowaniem pewnie pozbawiony sensu ale dla mnie to nowe doświadczenie I pogłębianie wiedzy w temacie działania skryptów PHP smile.gif

Pozdrawiam
php_amator
php_amator
Dziękuję mlawnik,
Przyda się aczkolwiek chciałem to zrobić w PHP, w JS to nie problem I jest mnóstwo rozwiązań w sieci.

Tak czy owak, dzięki

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.