Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS] Link zewnętrznego arkusza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Terrorizer
Cześć,

Przepraszam, ale to znowu ja biggrin.gif

Mam na stronie odnośnik do arkusza stylów. Zazwyczaj on działał... w folderze głównym miałem wszystkie pliki i link wyglądał tak:
<link type="text/css" rel="stylesheet" href="style heaven.css" />

Pomyślałem jednak ,że warto byłoby wstawić wszystkie arkusze do folderu css, tak też zrobiłem, a link przekształciłem w ten sposób:
<link type="text/css" rel="stylesheet" href="css/style heaven.css" />

Jednak to nie działa... czemu??
Próbowałem przez godzine modyfikować ten link na wiele sposobów, jednak nic nie pomaga. Opadam z sił biggrin.gif
Proszę o wskazówkę
mar1aczi
Uprawnienia do katalogu css masz prawidłowe?
com
teoretycznie nie ma żadnego błędu w tym fragmencie, wiec powinno działać, nie wiem z jakiej przeglądarki korzystasz, ale np w firefox możesz w źródle strony otworzyć dany plik klikajac na niego, sprawdź czy wgl masz z nim połączenie wink.gif

mar1aczi przecież to localhost wink.gif
Terrorizer
klikałem na link po wejściu do kodu źródłowego z kilku przeglądarek (nie z firefoxa), ale nic się nie otwiera
chociaż sprowadziłem znowu link do poprzedniej, działającej formy i też klikanie na niego nic nie daje biggrin.gif
zaraz ściągnę firefoxa i zobaczę, chociaż mobilny internet wiele utrudni :X
Folder css znajduje się bezpośrednio w głównym katalogu... nie mam pojęcia co jest nie tak ohmy.gif?
mar1aczi
Cytat(com @ 19.09.2013, 14:07:22 ) *
mar1aczi przecież to localhost wink.gif

W którym momencie swojej wypowiedzi autor o tym wspomniał?

@Terrorizer
Usuń spacje z nazwy pliku.
Terrorizer
Ale w pierwszym działającym linku też była spacja, a wszystko było ok biggrin.gif Czemu więc w drugim przypadku miałaby coś psuć?
Sekunda już sprawdzam
com
mar1aczi no nie wiem jak Ty, ale ja pewnie jak większość najpierw tam testuje a potem wysyłam na serwer... a skoro nie działa, no to raczej nadal jest na localu, tym bardziej, że kolega ma mobilnego neta a tam pakiety sie liczą..

Tak jak słusznie zauważyłeś, w nazwach nie może być spacji, a jak już są to musiało by być %20.. ale raczej tego nie stosuj wink.gif

"psuje" dlatego, że interpreter nie wie czy ma traktować "style" jako folder czy jako co... a w pierwszym przypadku ponieważ jest w miarę intuicyjny znajduje go mimo tej spacji, wiec najlepiej zastąp ją _ wink.gif
kamil4u
Użyj ścieżki z ./ na początku.

Przykładowo - jeśli masz w katalogu C:/test plik index.html, a plik CSS w katalogu C:/test/css to w index.html daj:
  1. <link type="text/css" rel="stylesheet" href="./css/style heaven.css" />

Usuń też spację z nazwy pliku. Jak nadal nie zadziała wrzuć do href pełną ścieżkę do pliku np. : C:/test/css/style heaven.css ,jeśli nadal nie zadziała to nie wiem, jeśli zadziała to zrób prt-sc z ścieżkami do plików CSS i HTML
Terrorizer
Zastosowałem się do wszystkich pomysłów. Jednak to nie pomaga, kompletnie nie rozumiem :/
Może wrzucę to na serwer faktycznie i będzie wygodniej. Jednak fajnie byłoby rozwiązać ten problem hmm
mar1aczi
1. Wyczyść Cache przeglądarki.
2. Zajrzyj do źródła strony jak było wspomniane wcześniej.
3. Rozpisz jak masz poukładane pliki stron, podstron względem katalogu css.
Obstawiam, że to tu jest problem - ze ścieżkami.
Terrorizer
No w tej chwili to wygląda tak...

Kod
-PULPIT> - folder WWW > -  index

-    podstrona

-   podstrona2

-   folder CSS    > - arkusz do indexu
                                             - arkusz podstrony
kamil4u
Wrzuć to na serwer i pokaż nam
Terrorizer
Jeja to jest jakiś kretyński błąd pewni ,aż mi głupio biggrin.gif
Dobra wrzucę skróconą wersję na serwer i pokażę o co chodzi
com
pokaż kod najlepiej wink.gif
Terrorizer
http://testowastrona1990.cba.pl/

przepraszam ,że taki host, ale miałem problemy ze swoim i założyłem darmowy na cba. Reklamy troche zaśmiecają kod, jednak obciąłem go do minimum.
com
no ale nadal masz spacje w url którą miałeś usunąć wink.gif
Terrorizer
usuwałem spację, dostawiałem kropkę, wpisywałem pełną ścieżkę i wciąż nie chodziło... może po prostu dam RAR do folderu i jak ktoś będzie miał ochotę to spróbuje na to spojrzeć
com
najlepiej wink.gif
Terrorizer
Coś czuję ,że zaraz będę miał się czego wstydzić biggrin.gif
Dla usprawnienia, powywalałem wszystkie zbędne pliki i linie kodu

http://speedy.sh/vEC6y/wwwtest.rar

a tak to wygląda na screenie u mnie:
com
  1. body{
  2. background-image:url("../imges/heaven.jpg");
  3. }

usuń tą spacje i pozmieniaj wszędzie bo to może przysparzać problemy potem... btw chyba images a nie imges biggrin.gif
Olsz4k
Przecież ta ścieżka działa, więc w czym problem?
com
bo to nie tu tkwił problem, a w ścieżce do obrazka tła wink.gif
Terrorizer
Ale zaraz , bo czegoś nie rozumiem biggrin.gif
Dokładnie tak jak pisałem na początku, to przestało działać w momencie gdy zmieniłem link do zewnętrznego arkusza... gdy wyciągam to z folderu, to działa poprawnie biggrin.gif
Tak czy siak dziękuję za wskazówkę.

Imges to skrót myślowy. Myśląc o obrazku widzę skrót IMG, do którego dodałem końcówkę liczby mnogiej i wyszło IMGES biggrin.gif
Tak samo na pulpicie mam folder z głupotami i zamiast podpisać go głupoty, to nazywa się GUPOTES haha.gif
Nie wiem skąd u mnie takie debilizmy haha

EDIT: AAAA rozumiem!! skoro wsadziłem styl do folderu, to musiałem dodać znacznik ,że folder z obrazkami znajduje się katalog wcześniej!!

Kocham was dziękuję biggrin.gif
com
no tak, bo twój folder imges niech będzie znajduje się w hierarchii nie w folderze css tylko wyżej w tym www i dlatego musisz wskazac mu że tam go ma szukać dlatego zamiast
  1. background-image:url("imges/heaven.jpg");

musi być
  1. background-image:url("../imges/heaven.jpg");

Brawo, jeszcze będą z Ciebie ludzie biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.