Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Edytowalne pole problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-omanek-
Witam mam stronke na ktorej jest tabela z polami edytowalnymi, jest takze funkcja do wyboru Archiwum lub Aktywne problem polega na tym ze status wyswietla sie w polu edytowalnym czy da sie jakos to zmienic.
  1. <?php while($row = mysql_fetch_row($result)): ?>
  2. <tr>
  3.  
  4.  
  5.  
  6.  
  7. <?php foreach($row as $key=>$value): ?>
  8.  
  9. <td width="auto" height="auto" align="center" font-size="auto">
  10. <?php $value = str_replace('"', '', $value); ?>
  11. <?php
  12. if(empty($value))
  13. {
  14. $value="";
  15. }
  16. ?>
  17. <span id="<?php echo $row[0].$key.'">' .$value; ?></span>
  18. </td>
  19. <?php echo '<input type="hidden" name="'. $row[0].$key.$key .'" value="'. $value; ?>">
  20. <?php endforeach ?>
  21. <td>
  22. <p>
  23. <?php
  24. $zapytanie = "SELECT `Status` FROM `table_7`";
  25. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  26. $statusik = mysql_fetch_array($wynik);
  27. if($statusik[0] == '1')
  28. {
  29. ?>
  30. <p><input type="radio" name="kolor" value="Aktywny" checked>Aktywny</p>
  31. <p><input type="radio" name="kolor" value="Archiwum" >Archiwum</p>
  32. <?php
  33. }
  34. elseif($statusik[0] == '0')
  35. {
  36. ?>
  37. <p><input type="radio" name="kolor" value="Aktywny">Aktywny</p>
  38. <p><input type="radio" name="kolor" value="Archiwum" checked>Archiwum</p>
  39. <?php
  40. }
  41. else
  42. {
  43. ?>
  44. <p><input type="radio" name="kolor" value="Aktywny">Aktywny</p>
  45. <p><input type="radio" name="kolor" value="Archiwum" >Archiwum</p>
  46. <?php
  47. }
  48. ?>
  49. </td>
  50. <td>
  51.  
  52. <input name="wyslij" type="image" src="/tabela/images2/save.png" value="<?php echo $row[0];?>" ></input>
  53.  
  54. <input type="button" value="Usuń" src="/tabela/images2/delete.png" onClick="if(window.confirm('Czy na pewno usunąć ?')){window.location='usun3.php?id=<?php echo $row[0]; ?>';}"></input>
  55. </td>
  56.  
  57. </tr>
  58.  
  59. <?php endwhile ?>
  60. <?php
  61. if(isset($_POST['wyslij']))
  62. {
  63. $kolor = trim($_POST['kolor']);
  64. if($kolor == 'Aktywny')
  65. {
  66. $status = '1';
  67. }
  68. elseif($kolor == 'Archiwum')
  69. {
  70. $status = '0';
  71. }
nospor
1) Nie robi sie pietnasu IFow by wyswietlic kombinacje dwoch checkboxow, tylko wyswietla sie checkboxy a w sroduku wstawia IF na to ktory jest zaznaczony
2) Ale o co w ogole pytasz? Za bardzo nie zrozumialem w czym problem
-omanek-
Problem jest taki ze jak juz wybiore np Aktywny i biore zapisz to wyswietla mi sie w innej kolumnie Aktywny no i fajnie ale ten wyswietlony wynik jest w polu edytowalnym i mozna go zmienic poprzez klikniecie w niego i wpisanie co sie tylko chce.

Pierwotnie mialo być ze bedzie rozwijana lista z wyborem statusu i po wybraniu odpowiednigo statusu wynik zostaje wyswietlany w kolumnie gdzie byl wybierany ale tego nie umiem zrobic wiec zostalo tak jak jest tylko to fatalne edytowanie przeszkadza
nospor
Aha... yyy.... eeee..... chyba mam udar od tego slonca za oknem, bo nadal nic nie kumam. Może ktos inny ze swiezszym umyslem zrozumial i ci pomoze smile.gif
-omanek-
moge na priva ?
nospor
1) Goscie nie mają priva wink.gif
2) Czemu nie mozesz tego wyjasnic publicznie? Od razu mowie ze na randke sie nie umowie jesli to chcesz na privie zalatwiac wink.gif
-omanek-

Teraz chyba wszystko jest jasne.Jak i czy wogole sie da zrobic by nie bylo mozliwosci edycji wyswietlonego Statusu np Archiwum by byla mozliwa tylko zmiana poprzez wybor checkboxa

nospor
No to usun te textarea na wpisanie tekstu.... Po co je w ogole dajesz?
-omanek-
inne pozycje musza byc edytowalne
nospor
Ale czy ja ci kaze zmieniac inne pozycje? Ja ci mowie po textarea ze statusem.... wywal go, skoro nie chcesz by tam ci ktos cos zmienial - no to chyba logiczne.
-omanek-
nie denerwuj sie czlowieku widzisz ze jestem jeszcze zielony z php i tak jak na chwile obecna to jest juz cos to co napisalem
nospor
Po czym wnioskujesz ze jestem zdenerwowany?? Odpowiadam normalnie na twoje posty. Sam wiec wez na luz, jak wszedzie sie doczytujesz jakiejs nerwicy :/
-omanek-
Sorki masz racje to pewnie ja mam nerwice ale siedze nad tym juz troszke i nie moge sobie poradzic
nospor
No to ci przeciez pisze: skoro nie chcesz tego textarea to go poprostu nie wyswietlaj. No naprawde nie ogarniam w czym masz problem?? Nie umiesz nie wyswietlic textarea ktore juz wyswietlasz?

Zamiast textarea z wartoscia statusu, wyswietl sam tekst statusu
-omanek-
ok dziekuje bardzo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.