Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Keyword final, wiem co to jest, ale...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
finito
Jak w temacie: wiem co to słowo kluczowe oznacza, wiem jaką ma funkcję. Nie wiem natomiast czegoś innego, a mianowicie: po kiego diabła zostało ono wprowadzone do php? Przecież można zdefiniować klasę i po prostu nie definiować następnych klas od niej dziedziczących, a użycie słowa final jest chyba trochę jak spalenie mostu za sobą.

A może ono daje coś w rodzaju poprawienia optymalizacji kodu pod jakimś względem?questionmark.gif No właśnie tego nie wiem. Po prostu trochę nie chce mi się wierzyć, że spece od php stworzyli to słowo dla samego jego stworzenia, a to co jest napisane w php.net to dla mnie trochę skromne wyjaśnienie. Dlatego właśnie pytam...
com
a na wortal to zagadasz? http://www.php.pl/Wortal/Artykuly/PHP/Pods...-kluczowe-final
finito
Trochę mnie rozbawiłeś. Oczywiście, że tam byłem i przeczytałem to wszystko. Byłem też na php.net Przecież nie zadałem pytania: do czego służy słowo "final" tylko zadałem pytanie o ogólną ideę zastosowania tego słowa. Po prostu nie bardzo wiem po jakie licho mam zamykać określoną metodę w klasie. Chodzi o to, że goście od php z jakiegoś powodu doszli do wniosku, że trzeba "final" wprowadzić. Ja natomiast pytam: co ich do tego skłoniło? Czy brak tego słowa powodował wczęśniej jakieś problemy? Właśnie o to mi chodzi.
com
jakbyś znał jakiś inny języka programowania to byś nie zadawał takich pytań final class istnieje w wielu językach takich jak c++, java itd. A skoro nie rozumiesz definicji poco została wprowadzona, to nic Ci na to nie poradzę..

jak chcesz poznać zastosowanie w praktyce to zajrzyj do frameworka Spawna http://spawnframework.com/ smile.gif
pedro84
Poczytaj sobie to. Powinno Ci to dać jasność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.