Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Wyszukiwarka przeszukująca tylko wybrane strony/fora
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lordnitos
Witam serdecznie, jeżeli źle dobrałem dział to prosiłbym o przeniesie.

Otóż zamierzam się zabrać za napisanie wyszukiwarki, która by przeszukiwała wcześniej ustalone strony/fora internetowe. Jednak nie mam pomysłu jak się za to zabrać od strony technicznej, jeśli chodzi o sam system wyszukiwania.

Jeżeli mogę to prosiłbym o jakieś porady.
L0k0
Ale co miała by szukać ta przeglądarka? Pod jakim kątem ma przeszukiwać strony?
lordnitos
Przykładowo ktoś wpisuje frazę "update" i wyszukiwarka przeszukuje podane strony pod kontem słowa "update"

Strony, które miałyby być przeszukiwane są opartę o phpBB
L0k0
Jak wiadomo każda przeglądarka korzysta z funkcji SZUKAJ (ctrl+f) i wiadomo co robi - przeszukuje tekst w poszukiwaniu żądanej frazy w postaci LIKE.

Wystarczy zrobić funkcję SZUKAJ.

Nie wiem natomiast jak ogarnąć dojście do tego, bo samo zrobienie szukania to sprawa banalna pytanie tylko jak do tego doprowadzić?
lordnitos
Każde forum phpBB ma wbudowaną wyszukiwarkę, z tym że większość for ma wyszukiwarkę dla gości zablokowaną.
Stąd też chodzi mi, że moja wyszukiwarka wyszukiwałaby na każdym forum tematy zawierające wyszukiwana frazę.
sowiq
Cytat(lordnitos @ 16.10.2013, 15:41:01 ) *
z tym że większość for ma wyszukiwarkę dla gości zablokowaną.

Po prostu poproś admina, żeby odblokował wyszukiwarkę dla gości. Ewentualnie nie bądź "gościem" cool.gif
lordnitos
Ja rozumiem, z tym że doszedłem do wniosku że można by jakoś wykorzystać to, że boty mają dostęp do wyszukiwarki i jako bot wyszukiwać. Bo google jakoś przeszukuje tematy. Z tym, że nie wiem jak się za to zabrać.
matiit
Jeśli takie rozwiązanie by Ci odpadało, to może rób wyszukiwanie do google z odpowiednim site: ?

Jeśl nie to po prostu zaloguj się do for (Curlem np.)

http://www.capaciouscore.pl/artykuly/logow...oca-curl-w-php/
Jakiś pierwszy lepszy kod z neta (multum tego jest)
sowiq
Bo Google używa backdoor'ów w phpBB. Poczytaj trochę, w internetowym "podziemiu" jest to bardzo dobrze opisane. Niestety nie mogę tutaj napisać więcej. Powodzenia!

facepalmxd.gif
lordnitos
Dzięki bardzo za odpowiedzi.

sowiq, moglbys mi podeslac jakiś link na PW odnośnie twojego posta
sowiq
Cytat(lordnitos @ 16.10.2013, 17:00:54 ) *
sowiq, moglbys mi podeslac jakiś link na PW odnośnie twojego posta

Sorry, tutaj musisz poradzić sobie sam. Wiesz, NSA, podsłuchiwanie internetu itp. Nie chcę się narażać...
lordnitos
@offtopic: chociaz jakieś wskazowki

Jakby ktoś mial jeszcze jakieś pomysly to proszę o info

matiit
Kolega żartował. Google ma po prostu na takich forach swojego "bota" i tyle smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.